Rabin Parmessar: “Suriname moet spoed Caricom-top aanvragen in kwestie Tigri”

NDP-fractieleider Rabin Parmessar vindt dat president Santokhi met spoed een Caricom-top bijeen moet laten roepen om de laatste ontwikkelingen rond de kwestie Tigri te bespreken. Een protestnota alleen sturen naar de Guyanese regering is volgens Parmessar niet voldoende. Er moest op hetzelfde moment bij de Caricom om een spoedbijeenkomst van regeringsleiders worden gevraagd waarin krachtig geprotesteerd moet worden tegen Guyana’s besluit om beheersdaden te gaan uitvoeren in het Tigri-gebeid. 

Dit driehoeksgebied aan de zuidwestelijke grens wordt sinds de jaren ’60 door Guyana geclaimd. Parmessar hoopt dat de Surinaamse regering alsnog met spoed een Caricom-top bijeen laat roepen.

Zoals Guyana vorig jaar een spoed Caricom-top heeft laten bijeenroepen toen zijn grensgeschil met Venezuela hoog oplaaide, zo moet Suriname nu de kwestie Tigri met spoed op de agenda brengen binnen de Caricom. 

De NDP-fractieleider uit kritiek op het feit dat de Surinaamse regering toen gedwee heeft meegewerkt aan het verzoek van Guyana voor een spoed Caricom-top. Toen is verzuimd de kwestie Tigri ook gelijk op de agenda te laten brengen.

Het grensdispuut tussen Guyana en Venezuela laaide vorig jaar hoog op nadat president Maduro van Venezuela beheersdaden had aangekondigd in de Essequibo regio. Venezuela claimt de Essequibo regio als zijn grondgebied. De Essequibo maakt bijna tweederde uit van Guyana.

Regionaal

Suriname moet volgens Rabin Parmessar niet alleen op bilateraal niveau krachtig protest aantekenen, maar dat ook doen in regionaal verband. Behalve in Caricom-verband moet deze kwestie ook met de meeste spoed onder de aandacht worden gebracht bij het Zuidamerikaans samenwerkingsverband PROSUR. Zowel Suriname als Guyana zijn lid van het Forum voor Vooruitgang en Ontwikkeling van Zuid-Amerika (PROSUR).

  • De president van Guyana, Irfaan Ali, heeft vorige week aangekondigd dat zijn land in het Boven-Corantijngebied, de airstrip bij ‘Camp Jaguar’ (in het Tigri-gebied) zal verharden en dat de werkzaamheden voor het eind van het jaar moeten aanvangen. Ook is  de Guyanese regering van plan  een nieuwe school te bouwen op ‘zijn’ Kasjoe eiland in het Boven-Corantijngebied.

Naar aanleiding van de uitspraken van de Guyanese president heeft minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking vrijdag de Guyanese ambassadeur Virjanand Depoo ontboden.

Minister Ramdin heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over de gedane publieke uitspraken van het Guyanese staatshoofd om zonder toestemming van de Surinaamse regering beheersdaden te verrichten op Surinaams grondgebied. 

De aanwezigheid van Guyanezen in het Tigri-gebied is niet in overeenstemming met de gemaakte afspraken tussen beide landen in Chaguaramas te Trinidad in 1970. De publieke uitspraken kunnen de geïntensiveerde vriendschappelijke en constructieve samenwerking tussen beide buurlanden onnodig verstoren, terwijl beide regeringsleiders een op de toekomst gerichte samenwerking propageren, zo staat in de protestnota die met de Guyanase ambassadeur is meegestuurd voor de regering in Georgetown.

error: Kopiëren mag niet!