Financiële problemen, lege magazijnen en vakbondsacties veroorzaken al jaren opnamestops ziekenhuizen

Afgelopen zaterdag werd bekend dat ’s Lands Hospitaal, St.Vincentius Ziekenhuis, het Diakonessenhuis en het Mungra Medisch Centrum vanaf vandaag, maandag 2 december, een opnamestop aankondigen totdat het SZF hun gelden – declaraties en de 15% verhoging die door de regering is toegekend aan ambtenaren en aan hen gelijkgestelden – volledig heeft aangezuiverd. Kort nadat dit wereldkundig werd gemaakt, meldde het Mungra Medisch Centrum (MMC) in Nieuw Nickerie er bewust voor te hebben gekozen geen opnamestop aan te kondigen, omdat het de lokale gemeenschap niet in de steek wil laten.

Naast het niet ontvangen van SZF-gelden zouden er ook weer problemen zijn met verbruiksartikelen en bijbetalingen door patiënten. Daarnaast zouden magazijnen van een aantal ziekenhuizen leeg zijn.

Reactie Volksgezondheid

Het ministerie van Volksgezondheid liet aan het begin van zaterdagavond via een persbericht weten, dat er zeker bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP)  en MMC geen sprake is van een opnamestop. “Volksgezondheid komt vandaag (maandag 2 december) in spoedberaad bijeen met de ziekenhuisdirecties om de problematiek die heerst te bespreken. Uit gesprekken blijkt dat de twee voornaamste issues, de reguliere betalingen en de voorgestelde tariefsaanpassingen zijn. Beide issues zijn bekend en liggen als prioriteit bij de regering”, aldus Volksgezondheid.  

Dat er vandaag een spoedvergadering is, wijst in ieder geval op serieuze problemen binnen de ziekenhuizen die spoedig een oplossing vereisen.

Constant en al jaren problemen

Het bericht van zaterdag over een opnamestop zal niemand echter nog hebben verbaasd. Immers, er zijn constant en al jaren achtereen problemen in de gezondheidszorg. Zijn het geen problemen met apparatuur, dan is er het tekort aan verbruiksartikelen en medicijnen, achterstallige betalingen, wegtrekkend persoon en dan ook nog vakbondsacties. Volksgezondheid-minister Amar Ramadhin zal het zo langzamerhand beu zijn, dat het zijn ministerie maar niet lukt om de gezondheidszorg op een aanvaardbaar peil voor iedereen te krijgen. De minister is uiteraard met handen en voeten gebonden aan het financieel beleid van de regering en van het wel of niet op tijd verrichten van  betalingen door het Staatsziekenfonds en anderen. Het begint een gebed zonder eind te lijken.

Opnamestop-terugblik

Een terugblik laat zien dat er ieder jaar wel door een of meerdere ziekenhuizen een opnamestop werd afgekondigd, met alle gevolgen voor patiënten van dien. 

In de tweede week van juli 2019 was het het Sint Vincentius Ziekenhuis dat een opnamestop aankondigde voor nieuwe patiënten. Het personeel van het ziekenhuis had het werk neergelegd om afronding van de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) 2019 af te dwingen. De actie leidde tot een spoedvergadering van de Nationale Ziekenhuis Raad en overleg met toenmalig Volksgezondheid-minister Antoine Elias. De minister kon niets anders mededelen dan dat er geen geld was.

Het Diakonessenhuis kondigde vanaf 3 november 2020 een opnamestop van patiënten aan. Volgens de was het door beperkte labonderzoeksmogelijkheden onverantwoord om nog patiënten met ernstige gezondheidssituaties op te nemen in het ziekenhuis. Met het besluit van de directie van het Diakonessenhuis kwamen ook de patiënten van de Medische Zending in gevaar. De medische staf had ook al aan de bel getrokken over de herhaalde ernstige problemen van het laboratorium van het ziekenhuis, onder andere vanwege defecte apparatuur. 

Ruim een jaar later, eind juni 2021, was het weer de beurt aan het Diakonessenhuis om een opnamestop te gelasten, maar nu ook om zoveel mogelijk klinische patiënten te ontslaan. Dit besluit was het gevolg van een aangekondigde actie van de personeelsbond van het ziekenhuis. Per 2 juli legde de bond het ziekenhuis plat. Het werk zou pas weer hervat worden wanneer Volksgezondheid zou toezeggen te voldoen aan de wensen van de bond.

Een paar dagen later, 8 juli, kondigde ‘s Lands Hospitaal een opnamestop aan. Door onderbemensing konden de meeste afdelingen nauwelijks functioneren. Hierdoor waren de veiligheid en zorg-continuïteit van de patiënten in niet gegarandeerd. De liggende patiënten werden zoveel als mogelijk ontslagen of overgeplaatst.

Pakweg een jaar later, 20 mei 2022, maakte het Diakonessenhuis bekend dat per onmiddellijk een opnamestop van patiënten werd ingesteld, vanwege een crisissituatie door het uitvallen van personeel. In de operatiekamer, de verloskamer en de behandelunit werd tijdelijk niet gewerkt vanwege het tekort aan personeel. Het ziekenhuis riep  patiënten en cliënten op om zich bij spoedgevallen te wenden tot een ander ziekenhuis. Naast uitval van personeelsleden was er het probleem dat zij al maanden probeerden een salariscorrectie te krijgen, maar het ziekenhuis – evenals het Sint Vincentius Ziekenhuis – stelde niet in staat te zijn om dat te betalen.

In de eerste week van september 2022 was het de directie van het AZP dat een opnamestop aankondigde voor geplande operaties, vanwege acties van de vakbond. Op de samenleving werd het dringende beroep gedaan om zo veel als mogelijk gebruik te maken van de diensten van andere zorgverleners zoals de huisarts en de Regionale Gezondheidsdienst en de overige spoedposten.

Gezondheidszorg rammelt

Inmiddels is het december 2024 en weer is een opnamestop door een aantal ziekenhuizen aangekondigd. De gezondheidszorg in het land rammelt aan alle kanten. 

Vers in het geheugen liggen ook nog de sterfgevallen van baby’s op  intensieve zorgafdelingen voor kinderen NICU (Neonatale Intensive Care) en PICU (Pediatrische Intensive Care) in het AZP door personeelstekort.

VES over de gezondheidszorg

De Vereniging van Economisten in Suriname, VES, berichtte eind september in haar bulletin ‘Inzicht’ het volgende over de gezondheidszorg in land: “(…) Het huidige Surinaamse zorgsysteem wordt gekenmerkt door inefficiënties, fragmentatie en oplopende kosten. (…) De reeks ernstige problemen die recentelijk in de publiciteit zijn gekomen zijn symptomen van een diepgeworteld, “aanbod gestuurd zorgsysteem”, waarbij de zorgvraag van de patiënten (succesvol behandelen van hun ziekte) niet aansluit op het aanbod en de kwaliteit van medische diensten van de huidige zorgverleners. Dit systeem is door de jaren scheef gegroeid en de huidige regering heeft helaas bitter weinig gedaan om verandering te brengen. Hierdoor is er een vicieuze cirkel van lage kwaliteit en hoge kosten met als gevolg misstanden en groot menselijk leed. (…)”

Het kan niet meer zo zijn dat….

Het wordt nu echt de hoogste tijd, neen, het is de hoogste tijd, dat de zich jarenlang voortslepende problemen in de gezondheidszorg eindelijk worden opgelost door een gedegen en kundig beleid, met oog vooral en met name voor de patiëntenzorg. 

Het kan anno 2024, bijna 2025, niet meer zo zijn dat patiënten te lang moeten wachten alvorens geholpen te worden, te veel moeten betalen voor hun medicijnen en verbruiksartikelen en van het kastje naar de muur worden gestuurd. 

En, het kan ook niet meer zo zijn, dat verpleegkundig personeel en medisch specialisten wegens onderbetaling en het ontberen van bepaalde toelagen, wegtrekken.

En, het kan ook niet meer zo zijn, dat er opnamestops worden aangekondigd vanwege vakbondsacties. Vakbonden die actief zijn in de gezondheidszorg zouden ook eens in de spiegel moeten kijken alvorens een opnamestop af te dwingen middels actues.

PK

error: Kopiëren mag niet!