Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zegt dat de factor mens erg belangrijk is bij de effectieve uitvoering van het beleid tegen illegale visserij. De bewindsman noemt in dit verband een concreet geval in Nickerie waarbij er een melding of klacht werd doorgegeven bij de politie over de aanwezigheid van vijf illegale vissersboten, maar dat vervolgens geen acties werden ondernomen. “Dan weet je wat er allemaal gaande is”, zei de LVV-minister veelbetekenend zonder een beschuldiging te uiten.
Vorige week voor aanvang van de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers maakte de bewindsman in hetzelfde geval gewag van een poging tot ontvoering van een visserij inspecteur van LVV. Tijdens de documentencontrole op een van de vaartuigen door de visserij inspecteur begon de bemanning van de vaartuigen onraad te ruiken en voeren plotseling weg.
Op een van de vaartuigen bevond zich de visserij-inspecteur. Pas nadat de eigenaar van de boten de bemanning duidelijk maakte dat zij bezig waren met een “kidnapping”, en dat hij als eigenaar ook opgesloten kon gaan worden, keerde het vaartuig terug om de LVV-medewerker aan wal te zetten.
Het uitblijven van acties door de politie bij klachten is bekend. De LVV-minister zegt ook dat bij inbeslagneming van illegale vissersboten het ook vaak gebeurt dat men juridische stappen tegen LVV onderneemt. Bij alle van dergelijke gevallen heeft LVV de zaak gewonnen.
Er zal voortaan hard opgetreden worden tegen illegale visserij. De Europese Unie verwacht van Suriname een “no-nonsense” beleid tegen illegale visserij. Indien dat uitblijft loopt Suriname grote kans op de zwarte lijst te worden geplaatst en daardoor een visexportverbod opgelegd te krijgen.-.