De Europese Unie (EU) eist van Suriname een “no-nonsense” aanpak tegen illegale visserij. Suriname zal voor de komende periode tweewekelijks moeten rapporteren over de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering van maatregelen gericht tegen illegale visserspraktijken in Surinaamse wateren voor de kust.
Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (KVV) heeft onlangs gezegd dat er al enkele maatregelen in uitvoering zijn en dat er nog harde in de pijplijn zitten. Een daarvan is dat opgepakte illegale vissersboten vernietigd zullen worden. Daarvoor is echter nog de schriftelijke instructie en toestemming nodig van de procureur-generaal.
Minister Sewdien, met directeur Parveen Amritpersad en onderdirecteur Zojindra Arjune, heeft donderdag 21 november een constructief gesprek gehad met het hoofd van de Illegal, Unreported and Unregulated Fisheries Policy Unit bij de Europese Commissie (EC), Cesari Roberto. Ambassadeur van de Europese Unie (EU) René van Nes heeft de vergadering ook bijgewoond.
Sanctieprocedures
Tegen Suriname is door de EU op basis van een aanklacht van Frankrijk (Frans Guyana) een sanctieprocedure ingezet, omdat het onvoldoende doet om illegale visserij tegen te gaan. Illegale vissersboten steken vanuit Surinaamse wateren de zeegrens met Frans Guyana over om daar clandestien vis te vangen. Dit gebeurt al jaren en ondanks herhaaldelijk aandringen van de autoriteiten in Frans Guyana bij Suriname op maatregelen, gebeurt er weinig.
De sanctieprocedure waar Suriname nu in terecht is gekomen betekent in essentie dat er op zeer korte termijn concrete acties dienen te worden ondernomen tegen illegale vispraktijken. Indien die uitblijven riskeert Suriname op de EU-zwarte lijst te worden geplaatst. Dat zal ongetwijfeld funeste gevolgen hebben voor de Surinaamse visserijsector, omdat er dan geen vis naar de EU meer zal kunnen worden geëxporteerd.
Aan Suriname is tijdens het recente onderhoud met de EU gevraagd hoe op zeer korte termijn de enkele geconstateerde specifieke issues aangepakt zullen worden. Onder ander op het stuk van het inzetten van al het materieel dat beschikbaar is bij de gewapende machten ter vergroting van de patrouille activiteiten, het opruimen van alle illegale aanlandingsplaatsen, het actualiseren van alle relevante visserij en visserij gerelateerde regelgeving, het vernietigen van “ghost vessels”, vaartuigen zonder naam en registratienummer, het versterken van de samenwerking met de gewapende machten en het Openbaar Ministerie en het versterken van het directoraat Visserij ter verbetering van Monitoring, Controle en Surveillance (MCS).
Tevens wenst de EU geïnformeerd te worden over het vergunningenbeleid, de controle op naleving van de vergunningsvoorwaarden, onder andere controle op het vesselmonitoringsysteem, het vistuig, het maximaal toegestane motorvermogen en het maximaal toegestane aantal zeedagen.
Over al deze zaken moet spoedig en regelmatig gerapporteerd worden.