Colombiaanse autoriteiten hebben in samenwerking met tientallen andere landen in zes weken tijd 225 ton cocaïne in beslag genomen, een wereldrecord voor een enkele anti-narcoticaoperatie. Een deel van die buit werd aangetroffen in een “narco-onderzeeër” die op een nieuwe drugshandelsroute naar Australië voer.
In de zes weken durende Operatie Orion hielden wetshandhavingsinstanties en andere organisaties uit 62 landen zes half-onderzeeërs vol cocaïne aan en namen in totaal 1.400 ton drugs in beslag, waaronder meer dan 1.000 ton marihuana.
De onderschepping van 225 ton cocaïne betekent een flinke deuk in de activiteiten van de Latijns-Amerikaanse kartels, aangezien de VN schat dat er wereldwijd jaarlijks 2.700 ton wordt geproduceerd en Colombia’s record voor jaarlijkse inbeslagnames de 671 ton was die in 2022 in beslag werd genomen.
“Dit is een belangrijk deel van de cocaïnehandel, zelfs als je de grote hoeveelheden drugs die de regio verlaten in ogenschouw neemt”, aldus kapitein Manuel Rodríguez, directeur van de anti-narcotica-eenheid van de Colombiaanse marine.
“Dit voorkomt duizenden doden door overdoses en $ 8,5 miljard voor de kartels, wat absoluut een gat slaat in de winsten van deze criminele organisaties.”
Meer dan 400 mensen werden gearresteerd tijdens de 45 dagen durende repressie, die ook illegale wapentransporten stopte en migrantenhandelaren oppakte, en waarbij instanties uit de VS, de EU en Australië betrokken waren.
De Colombiaanse marine heeft het historische succes toegeschreven aan ongekende samenwerking tussen de 62 landen en academische instellingen zoals het Royal United Services Institute, een Britse denktank die onderzoekt hoe Colombiaanse en Mexicaanse kartels onopgemerkt drugs smokkelen.