De $750 illusie: Politieke foefjes en de werkelijkheid

President Chan Santokhi, wiens ambtstermijn over zes maanden afloopt, heeft aangekondigd dat elke burger $750 zal ontvangen uit de verwachte olie royalties, die pas over drie jaar beschikbaar zullen zijn. Wat een briljant idee! Het lijkt een duidelijk voorbeeld van het verkopen van de huid van de beer voordat deze geschoten is, en kan daarom slechts als een meesterlijke maar opvallend doorzichtige poging worden gezien tot verregaande misleiding van het volk.

Ten eerste, het is natuurlijk volkomen acceptabel om beloftes te maken op basis van toekomstige inkomsten die nog niet gegarandeerd zijn. Wie houdt er niet van valse verwachtingen en de onvermijdelijke teleurstelling en wantrouwen onder de bevolking? Het is duidelijk onverantwoordelijk maar meer nog onsympathiek om financiële toezeggingen te doen zonder enige zekerheid over de daadwerkelijke beschikbaarheid van de fondsen.  

Ten tweede, deze belofte heeft alle kenmerken van een goedkope politieke sluwigheid, een verkapte vorm van stemmen kopen in de aanloop naar de verkiezingen. Het oude recept van de oude patronagepolitiek van “voor wat hoort wat” werkt altijd. Het aanbieden van geld dat pas in de volgende regeerperiode beschikbaar zal zijn, terwijl de verantwoordelijkheid voor het nakomen van deze belofte bij de volgende regering komt te liggen, is niet alleen een rotstreek tegenover de toekomstige regeerders, maar ook misleidend voor de burgers.

Ten derde, het gebruik van verwachte olie royalties voor directe uitbetalingen aan burgers, ongeveer $450.000.000, kan de duurzame ontwikkeling van het land ondermijnen. In plaats van te investeren in duurzame langetermijnprojecten zoals infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg, wordt het geld gebruikt voor korte termijn politieke winst. Dit kan de economische stabiliteit en groei van Suriname op de lange termijn schaden.

Kortom, deze aankondiging van de president is niet alleen een voorbeeld van slecht bestuur, maar ook een poging tot misleiding van het volk. Het is essentieel dat we als natie kritisch blijven en onze leiders verantwoordelijk houden voor hun daden, om zo een betere toekomst voor Suriname te waarborgen.

Ir Dharmvir K Mungra

Voorzitter DNL

error: Kopiëren mag niet!