“Er is een aantal factoren waardoor wij in Suriname steeds minder melkboeren hebben. Een daarvan is het ontbreken van beleid en ondersteuning van de overheid naar deze sector”, aldus Edmond Blufpand, voorzitter van de Vereniging van Melkveeboeren Suriname, in gesprek met Dagblad Suriname.
“Jongeren motiveren om melkveeboer te worden”
De sector dreigt verloren te gaan en kan niet op eigen benen verder.
De overheid heeft er niets aan gedaan om een doorstart te bevorderen.
Onder de boeren is enorme vergrijzing en daardoor dus ook afname van de lokale productie. Om het tij te keren zouden er incentives moeten komen om jongeren te motiveren melkveeboer te worden.
Dat betekent dan een stuk grondbeleid, infrastructuur, want als de wegen goed zijn is transport goedkoper. Daarnaast leningen tegen gunstige rente en modernisering van de sector, omdat die nog heel ouderwets is in Suriname.
Ons tropisch klimaat is ook niet erg gunstig voor melkvee, zegt de heer Blufpand. Melkvee wil een beetje koudere streken, dus zouden wij, om het goed te doen, moeten investeren om de stalling van koeltechnische installatie te voorzien en daar is dus energie voor nodig.
Een melkkoe moet vooral ook goed en schoon water hebben om te drinken en geen water uit de sloot, omdat dat weer van invloed is op de kwaliteit van de melk
“Melkveeteelt is iets waar je van moet gaan houden”
Ook zouden er landbouwscholen op middelbaar niveau moeten komen om het mogelijk te maken voor jongeren, zodat ze gemotiveerd worden het leuk te gaan vinden om graag melkboer te worden .Melkveeteelt is iets waar je van moet gaan houden, want het is niet alleen een melkveebedrijf.
Het gaat ook om liefde hebben voor dieren. En elke dag offers willen brengen, ook op feestdagen dagen.
Melkveesector sterft uit zonder investeringen
Niet investeren in de melkveesector betekent volgens Blufpand, dat deze langzaam uitsterft met als gevolg dat wij alleen maar nog meer import melk en melkproducten krijgen.
Voor wat betreft het importeren van melk zegt de heer Blufpand, dat die wordt gehaald waar het het goedkoopst is. Of er kwaliteits controle plaatsvindt weet hij niet.
Modelboerderij
In 2019 , vlak voor de Covid-pandemie, was het plan met Israëlieten om 500 koeien te importeren voor een modelboerderij. De Vereniging van Melkboeren stelde toen voor om in plaats van één boerderij om 10 bedrijven met 50 koeien op te zetten waarbij een, die van de Israëlieten als voorbeeld zou zijn en de 9 anderen van 9 Surinaamse jonge mensen en kleine ondernemers eromheen die dan begeleid en getraind zouden worden.
In eerste instantie had de minister daar oren naar, maar dat plan is nooit uitgevoerd.
Er waren afspraken om maandelijks met de directeur van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij te vergaderen. Echter is dat na een paar maanden opgehouden.
Braziliaanse koeien
Ook de import uit Brazilië was sprake van, steeds moesten wij vernemen dat die onderweg zijn. Er is tot nu toe niet duidelijk wat het beleid in deze sector is.
Bij het aantreden van de huidige regering is gedacht de melkboeren sector te willen redden, ook weer met de toezegging om vee te importeren om de sector een boost te geven. Nu een paar jaar verder is er nog steeds niets gebeurd. Intussen zijn steeds meer boeren gestopt en verkopen hun melkvee om geslacht te worden.
Ook lokale melkverwerkers gebruiken uitsluitend buitenlandse poedermelk in hun producten. De enige die nog verse melk gebruikt is de Melkcentrale, omdat die dat wettelijk verplicht is.
Alhoewel de melkprijs voor de boeren nu redelijk is (boeren krijgen voor een liter melk SRD 25), is de sector zodanig kapot gegaan, dat het op eigen benen redden niet mogelijk is.
Nu is het dan ook zo dat ook al zou iemand geld hebben om te investeren, men liever kiest voor een andere sector waar snel en veel geld valt te verdienen.