Linda Nooitmeer stopt na 8 jaar als voorzitter van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee). Nooitmeer vindt het nu tijd om zich meer te focussen op haar carrière als bedrijfseconoom.
Dat laat Nooitmeer weten in een interview aan de NOS, aldus AT5. De voorzitter geeft op 1 maart het stokje over. In die tijd heeft ze veel meegemaakt, zoals de excuses van Amsterdam, de premier én koning Willem-Alexander. “Toen ik in 2017 begon, werd het NiNsee helemaal niet erkend door de overheid, waren we geen gesprekspartner. Tijdens kabinet-Rutte I was het NiNsee al wegbezuinigd. Inmiddels zijn er 25 comités door heel Nederland en zijn we niet meer weg te denken.”
De grootste winst voor Nooitmeer is dan ook dat het slavernijdossier niet meer weg te denken is. Steden en instanties, zoals bijvoorbeeld de Universiteit van Amsterdam, hebben onderzoek laten doen naar de eigen slavernijgeschiedenis en er wordt op 1 juli stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij, Keti Koti. “De geest is uit de fles”, zegt Nooitmeer. “Dit is onomkeerbaar. Het is geen Amsterdams dossier meer dat alleen mensen met Afrikaanse roots aangaat, maar dit is onze gedeelde geschiedenis.”
Nooitmeer: “We zijn er nog niet goed in geslaagd om de doorwerking van de slavernij aan te pakken. De sociaal-economische achterstanden bij mensen met Afrikaanse roots in Nederland, Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk zijn nog altijd niet ingelopen. De energie om dat aan te pakken is er nog.”