Kinderrechten blijven achter ondanks nationale en internationale verdragen

Tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) afgelopen donderdag werd de ontwerpwet voor de instelling van een Kinderombudspersoon besproken. Dit wetsvoorstel, bedoeld om de rechten van kinderen te beschermen en te waarborgen, riep bij parlementsleden belangrijke vragen op over het functioneren en effectiviteit van deze functie in Suriname.

Lid Wilsientje van Emden (NDP), lid van de commissie, benadrukte de urgentie van deze wet, vooral in het licht van de schrijnende situatie van kinderrechten in het land. “Hoewel kinderrechten zijn vastgelegd in nationale en internationale verdragen, blijft de realiteit ver achter, vooral in afgelegen gebieden”, stelde ze vast. Zij wees op de brede bevoegdheden van de Kinderombudspersoon, zoals het doen van onderzoek, het toezicht op klachtbehandeling en het garanderen van kinderrechten. Volgens haar maakt dit de wet een krachtig middel om de rechten van het kind beter te waarborgen.

Toch klonk er ook kritiek en werden er zorgen geuit over de uitvoerbaarheid. Lid Grachelle Sluisdom (VHP) bracht een situatie aan van vijf jongens die in 2022 slachtoffer waren van misbruik. Ondanks de veroordeling van de dader tot tien jaar gevangenisstraf, is er nauwelijks aandacht besteed aan de hulp en ondersteuning die de jongens en hun gezinnen nodig hebben. “Hun toekomst is beschadigd”, stelde Sluisdom. Ze wees erop dat beloften van medische en psychologische ondersteuning door het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting niet zijn nagekomen. “De moeders van deze jongens wachten al twee jaar op hulp. Ze zijn moe van gesprekken met de regering en voelen zich in de steek gelaten.” 

Het gebrek aan structurele ondersteuning voor kwetsbare kinderen en hun gezinnen roept vragen op. “Zijn we in staat om deze functie in Suriname te dragen?” vroeg Sluisdom zich af.

Kinderrechten worden wereldwijd geschonden, en Suriname vormt hierop geen uitzondering. Gewapende conflicten, kinderarbeid, mensenhandel, seksuele uitbuiting, en het gebrek aan onderwijs en gezondheidszorg ondermijnen de rechten van miljoenen kinderen. Deze problemen vereisen niet alleen beleidsmatige maar ook structurele oplossingen.

Tijdens de vergadering kwam ook de vraag naar voren of de wet Kinderombudspersoon daadwerkelijk zal bijdragen aan verbetering, of dat het slechts bij woorden blijft. “Wij hopen niet dat deze wet een papieren tijger blijkt te zijn”, waarschuwde NDP-Assembleelid Melvin Bouva.

SD

error: Kopiëren mag niet!