Ernstige noodsituatie in zuidelijk achterland door extreme droogte

De extreme droogte in de binnenlanden van het land zorgt voor een ernstige noodsituatie. Bewoners kampen met ernstige tekorten aan drinkwater en voedsel. Meer dan 150 dorpen in het zuiden van het land worden door de extreme droogte getroffen. Het gaat om tussen de 30.000 en 40.000 mensen. 

Onder leiding van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbestrijding (NCCR) is momenteel een operatie gaande om noodhulp te verlenen bestaande uit drinkwater en voedingspakketten. Voorraden noodhulp worden aangevoerd per vliegtuig. 

NCCR-coördinator Jerry Slijngard zegt dat vrijdag een presentatie voor de regering was gepland over de ernst van de situatie in het binnenland als gevolg van de droogte. 

Aan de hand van de presentatie zou de regering besluiten nemen over welke acties ondernomen moeten worden. Vast staat dat de noodhulpverlening aan getroffen dorpen in het binnenland nog enige tijd zal moeten doorgaan en dat die grootscheeps zal moeten worden aangepakt. 

Het ziet er volgens de weersvoorspellingen niet naar uit dat de regen binnenkort zal invallen. Hier en daar zal er wel wat regen vallen, maar niet in die mate dat het de huidige noodsituatie zal verhelpen. 

Mogelijk internationale hulp inroepen

Het is niet uitgesloten dat er een beroep zal moeten worden gedaan op internationale hulp. De noodhulpverlening zal daarmee efficiënter op gang komen. Daartoe zal de regering de situatie in het binnenland als een ramp moeten uitroepen.      

Het heeft al geruime tijd niet geregend in het binnenland. Rivieren en kreken zijn droog geraakt. Voedingsgewassen zijn uitgedroogd. Ondertussen beginnen de voorraden alternatief voedsel, zoals kwak en knolgewassen, ook op te raken. Doordat de rivieren droog zijn geraakt is transport over water praktisch weg komen te vallen. Dorpen raken geïsoleerd. Baden en wassen is een groot probleem. Maar het allerergste is het gebrek aan drinkwater. Er is een enorme behoefte aan veilig drinkwater.

Het sociaal-economisch leven in de door droogte getroffen gebieden is compleet ontwricht. Rivieren in het Tapanahony- en Boven Surinamegebied en verschillende inheemse dorpen in het zuiden van het land hebben te kampen met de droogte. 

Luchtbrug

In Frans Guyana, waar in de binnenlanden vanwege de droogte ook een dergelijke noodsituatie heerst, hebben de autoriteiten een luchtbrug ingesteld voor de aanvoer van noodhulp. Dat zal ook in Suriname moeten gebeuren. Echter niet alle dorpen in het binnenland hebben een vliegveld. Dat betekent dat noodhulpvoorraden op een centrale plek moeten worden “gedropt”, om van daaruit via transport over land en waar nog mogelijk via watertransport verder gedistribueerd te worden.

 Op dit moment worden noodhulpvoorraden per vliegtuig aangevoerd. Die hebben echter een beperkte vervoerscapaciteit. Vliegtuigtransport is bovendien erg duur. Er zal naar mogelijkheden moeten worden uitgekeken voor grotere luchtvervoerscapaciteit. Die zal alleen uit het buitenland kunnen komen.   

error: Kopiëren mag niet!