Deze week rijden diverse schoolbusvervoerders niet vanwege het uitblijven van betalingen. Dit heeft gezorgd voor grote bezorgdheid onder leerlingen en ouders. Door het niet tijden zijn diverse leerlingen verstoken zijn hun vervoer naar school.
Rianto, die in zijn laatste jaar zit op het Natin, uit zijn frustraties over de situatie aan de redactie van Dagblad Suriname. “Het is vreselijk, want ik moet nu genoodzaakt naar een oplossing zoeken”, zegt hij. Hij benadrukt verder, dat de ontwikkelingen binnen het onderwijs zorgwekkend zijn en dat hij zich afvraagt wat hun toekomst zal zijn. “Leerkrachten en docenten trekken weg, en een deel van de leerlingen blijft thuis, omdat ze nog geen school toegewezen hebben gekregen. In het binnenland gaat het elk jaar stroef”, aldus Rianto. Hij noemt het teleurstellend dat de minister zei geen ‘toverstok’ te hebben om de problemen op te lossen.
De staking van het schoolvervoer heeft verstrekkende gevolgen voor het onderwijs. Leerlingen hebben beperkte toegang tot hun lessen, wat kan leiden tot gemiste informatie en aanzienlijke achterstanden. Bovendien worden ouders gedwongen om alternatieve regelingen te treffen, wat extra stress en kosten met zich meebrengt. Voor gezinnen zonder eigen vervoer levert dit aanzienlijke uitdagingen op, zowel qua tijdsdruk als logistieke complicaties met hun werk- en schoolverplichtingen.
De huidige situatie benadrukt de urgente noodzaak voor een oplossing, niet alleen voor het schoolvervoer, maar ook voor de bredere problemen binnen het onderwijssysteem in Suriname. Het is van vitaal belang dat de overheid en betrokken instanties samenwerken om deze kwestie te adresseren, zodat leerlingen hun recht op onderwijs kunnen behouden en ouders ontlast worden van onnodige stress.
CS