Afgelopen vrijdag gaf Garcia Parasingh, de procureur-generaal van Suriname, tijdens een persconferentie toelichting op de moeizame opsporing van veroordeelden in de 8 december strafzaak, waaronder voormalig president Desi Bouterse.
Ondanks beschikbare samenwerking met internationale politiediensten, blijft het een gecompliceerde onderneming, vooral omdat Interpol signalering weigerde. Tegelijkertijd is er sprake van politieke en juridische voorzichtigheid: de complexiteit van internationale verdragen, vooral met Brazilië, laat veel onzekerheden open over de uiteindelijke arrestatie.
Interessant is dat de voortgang van de opsporing aanleiding geeft tot heel wat speculaties en vragen over de effectiviteit ervan. De dooddoener “we zijn bezig” klinkt als een echo die burgers gerust moet stellen, maar roept in plaats daarvan twijfels op over de daadwerkelijke inzet.
Het is moeilijk voor te stellen dat een agent met een bescheiden salaris van SRD 7.000 de drijvende kracht kan zijn achter het vinden van een voormalig leider met sterke netwerken binnen het systeem.
Bouterse’s overleving sinds 1980 hangt samen met de kracht van zijn inlichtingenstructuur. Waarom dan, is er geen beloning uitgeschreven voor informatie over zijn verblijfplaats?
Notoire criminelen zoals Joaquín “El Chapo” Guzmán en James “Whitey” Bulger zijn immers met succes opgespoord dankzij tips na het uitloven van beloningen. Misschien zouden grote straatbillboards, samen met een aantrekkelijk geldbedrag, de opmars tot zijn vondst versnellen.
Toch zou de aarzeling bij het uitloven van een beloning een diepere kwestie kunnen onthullen: zou een arrestatie kunnen leiden tot meer problemen? Hier komt de rol van de politiek in beeld. De terughoudendheid om op te treden lijkt haast strategisch; een gevangen Bouterse kan immers symbool worden voor zijn aanhangers, een “heilige” plek en bron van conflict.
Iedereen lijkt zijn reden te hebben om de zaken te vertragen. De tijd zal leren of de zoektocht naar gerechtigheid het wint van de ondergrondse strategieën en politieke belangen die het proces momenteel vormgeven.