Regelmatig dienen burgers klachten in over de overlast door verlaten en overwoekerde percelen. Het ministerie van Openbare Werken (OW) ontvangt zelf ook veel klachten over deze problematiek. De minister, Riad Nurmohamed, gaf in een reactie aan Dagblad Suriname een update over de maatregelen die het ministerie neemt om eigenaren van verlaten en overwoekerde percelen of onverdeelde boedels aan te manen tot opschoning.
Twee pilots uitgevoerd
Hoewel het ministerie in februari een samenwerkingsovereenkomst heeft ondertekend met het Directoraat der Belastingen, waarin werd vastgelegd dat de kosten voor de opschoning, gemaakt door het ministerie, op de eigenaren verhaald kunnen worden via een dwangbevel, geeft de minister aan dat de voortgang sinds de inwerkingtreding van deze maatregel beperkt is. “Dat pakket met maatregelen loopt een beetje traag”, zegt hij. Volgens de minister zijn er reeds twee pilots uitgevoerd.
Procedure is bureaucratisch
“We ontvangen inderdaad de aanmeldingen, en de registraties verlopen goed”, aldus de minister. “We merken dat veel mensen zelf al actie ondernemen, maar de procedure blijkt toch te bureaucratisch.”
Sneller en effectiever model
Ondertussen werkt het ministerie aan een nieuw model dat sneller en effectiever is. Hoewel het niet veel is, wordt voorlopig in eigen beheer een aantal percelen en gronden schoongemaakt door het ministerie. De klachten van burgers komen vaker binnen. “Daarom wil ik het juridisch toch bekijken met andere wetgevingen om het sneller en effectiever op te lossen”, geeft minister Nurmohamed afsluitend aan.
SD