In het licht van de vele klachten over de koopkrachtversterking (kkv) heeft een verslaggeefster van Dagblad Suriname gesproken met mevrouw Judith Tilborg, een bewoonster van Huize Ashiana. Mevrouw Tilborg deelt haar zorgen over de verwarring rondom de koopkrachtversterking.
“Ik ben niet op de hoogte over dit probleem, omdat ik ook geen inzage heb wie wel wat en niet krijgt. De koopkrachtversterking heeft veel verwarring veroorzaakt. In 2023 was de kkv bedoeld voor personen die het moeten doen met inkomsten minder dan SRD 6.000 per maand. Op een bepaald moment lanceerde de president, dat alle AOV’ers in aanmerking komen, dus ook hij en alle anderen in de regering die het eigenlijk niet nodig hebben. Overigens is er flink gesjoemeld geworden hiermee”, aldus mevrouw Tilborg.
“Ook de mensen met een beperking behoren tot het deel van het volk dat het heel moeilijk heeft en voor wie wij moeten strijden.”
Ze benadrukt haar zorgen over de leefomstandigheden van senioren: “In deze huidige situatie kan ik me niet voorstellen hoe de senioren burgers het met alleen hun AOV (ouderdomspensioen) redden. Met de prijzen van producten die elke dag in de winkels stijgen, de stijgende benzineprijs en de wisselkoersen, is het erg moeilijk. Ik vecht nu voor mijn pensioen en ik zal strijden tot het bittere eind.”
In een ander gesprek met Louise M., die een senioren burger helpt met financiële zaken, komt naar voren dat ouderen soms al maanden geen koopkrachtversterking hebben ontvangen. Louise vertelt: “Twee weken geleden werd ik geconfronteerd met het feit dat de koopkrachtversterking niet was gestort. Ik heb de bank gevraagd en die verwees me naar Sociale Zaken. Volgens de bank ben ik niet de enige die met dit probleem te maken heeft. Ik zei hen dat het zo is, maar als mijn senioren burger mij niet had, zou ze ook niets kunnen doen. Een reden hiervoor is haar gesteldheid. Ze heeft geluk dat ik alles controleer. Ik voel mee met de rest die alleen hun AOV ontvangen.”
De zorgen van zowel mevrouw Tilborg als Louise M. benadrukken de uitdagingen waar senioren in Suriname mee te maken hebben, vooral in tijden van stijgende kosten en onduidelijke financiële steunmaatregelen. Het is duidelijk dat er dringende aanpassingen en duidelijkheid nodig zijn om de koopkracht van deze kwetsbare groep te waarborgen.
CS