“24 karaat goud te koop”, las mevrouw Sharida toen ze onlangs over de Leiding 11A markt liep, op zoek naar groenten en fruit voor haar gezin. Geschrokken keek ze op: een marktverkoper had dit bordje grappenderwijs bij een stapel pepers geplaatst. En ja, wie kan het hem kwalijk nemen? Pepers zijn tegenwoordig bijna net zo kostbaar als goud.
Niet alleen pepers, maar vrijwel alle groenten zijn peperduur. Een hoop tomaten begint bij SRD 50, een bosje bladgroente kost al gauw SRD 60, en sommige stapeltjes groente tikken zelfs de SRD 100 aan.
“Alles is minstens SRD 50 en meer”, klaagt Sharida. Hier en daar vindt ze nog een afgeprijsd product, maar dat is eerder uitzondering dan regel.
Waarom blijven groenteprijzen zo hoog, ongeacht of het regenseizoen of droge tijd is?
Een van de oorzaken die veelal wordt aangegeven zijn de transportkosten voor groenten en fruit die blijven stijgen door de verhoogde brandstofprijzen. Een andere reden kan zijn dat groenteboeren meer betalen voor kunstmest en zaden, waarvan de prijzen afhankelijk kunnen zijn van de koers. Daarnaast spelen klimaatveranderingen een rol, met onvoorspelbaar weer dat de oogsten vermindert.
Voor Sharida en vele anderen blijft het een uitdaging om wekelijks gezonde voeding op tafel te krijgen. Door de stijgende prijzen is ze vaak genoodzaakt haar boodschappenlijstje aan te passen, hopend op betere tijden.
SD