Onafhankelijkheid Suriname: Een gemiste kans op vooruitgang?

In een interview met voormalig minister Richard Kalloe, wordt kritisch teruggeblikt op 49 jaar onafhankelijkheid van Suriname. 

Kalloe schetst een somber beeld van de nationale vooruitgang en stelt dat Suriname, ondanks haar overvloed aan natuurlijke hulpbronnen, is uitgegroeid tot een “mislukte staat”. 

Hij ziet de oorzaak in structurele politieke incompetentie en corruptie, alsook in het onvermogen van opeenvolgende regeringen om effectieve economische plannen te ontwikkelen en uit te voeren. 

Kalloe benadrukt de impact van drie grote migratiegolven, waarbij veel Surinamers het land verlieten en hun kennis en vaardigheden meenamen, ten koste van het nationaal intellectueel kapitaal. 

Hij ziet de huidige generatie politici als ongevoelig voor de noodzaak van ideologische en structurele hervormingen, wat bijdraagt aan chronische schulden, verborgen werkloosheid en verhoogde etnische spanningen. 

Kalloe pleit voor strategische hervormingen van het overheidsapparaat en de invoering van een parlementair systeem om de presidentiële macht te beperken, maar hij twijfelt aan de bereidheid binnen Surinaamse intellectuele kringen om deze noodzakelijke veranderingen te bespreken en door te voeren. Zijn betoog eindigt met het besef dat Suriname dringend behoefte heeft aan een cultuur van verantwoordelijkheid en vooruitdenken om structurele vooruitgang te boeken.

Richard Kalloe is een voormalige Surinaamse minister en ingenieur, kritisch op de politieke en economische ontwikkeling van Suriname.

error: Kopiëren mag niet!