Op de 29e Conferentie van Partijen (COP29) in Bakoe, Azerbeidzjan, is Guyana erkend als wereldleider in klimaatactie. Met innovatieve initiatieven op het gebied van duurzame ontwikkeling en bosbehoud ontving het land prestigieuze prijzen, waaronder de Transparency Award.
Guyana is benoemd tot covoorzitter van het Forest and Climate Leaders’ Partnership, naast het Verenigd Koninkrijk, en benadrukt zijn toewijding aan inclusieve, vernieuwende klimaatoplossingen.
Minister Vickram Bharrat beklemtoont meetbare acties over theoretische discussies, pleitend voor resultaatgerichte inspanningen. Guyana blijft betrokken bij internationale klimaatonderhandelingen, met een focus op praktische benaderingen die duurzame ontwikkeling bevorderen.
Suriname valt niet op
Ook Suriname neemt deel aan COP29, evenals aan eerdere conferenties van de COP. Echter, ondanks de prestaties van Suriname valt het land niet op en krijgt het geen gehoor. Dit komt doordat men de internationale lobby binnen de klimaatconferenties niet kent. Deze conferenties zijn een “doolhof” voor landen en personen die niet in de schijnwerpers staan.
Het ligt niet in de lijn der verwachting dat de rijke landen financiële middelen beschikbaar zullen stellen. Vooral nu president Trump uit het klimaatakkoord stapt, staat Suriname aan het begin in de kou.
Suriname moet eerst naar het eigen landsbelang kijken voordat het zich aansluit bij andere organisaties die Suriname’s belangen niet dienen.
COP29 wordt door de wereld als mislukt beschouwd, en men vraagt zich af of het nog zin heeft om met de COP verder te gaan.
COP staat voor ‘Conferentie van de Partijen’, een jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties gericht op klimaatverandering en milieubeleid.