Gedonder met scalians houdt niet op…

Tijdens de behandeling van de suppletoire begroting 2024 in De Nationale Assemblee afgelopen week werd weer eens duidelijk dat het gedonder met scalians maar niet ophoudt. Het was het Assembleelid Radjendre Debie (VHP) die aandacht vroeg voor het probleem van scalians op de Marowijnerivier. 

Op verschillende momenten tijdens openbare vergaderingen hebben verschillende Assembleeleden dit probleem aangekaart en vragen hierover gesteld. Eerst is van regeringszijde medegedeeld dat de scalians zijn verwijderd. Nu zegt Debie echter vernomen te hebben dat er integendeel meer scalians zijn bijgekomen op de Marowijne. 

De parlementariër wees op de vernietigende effecten op het milieu door de goudwinningsactviteiten van scalians. Hij wil weten van wie de scalians zijn. Het parlement en de samenleving hebben het recht dit te weten, aldus het Assembleelid. 

Dat er nog steeds kennelijk scalians actief zijn in Surinaamse wateren is niet vreemd. Het heeft er alle schijn van dat ze door de overheid worden gedoogd, terwijl een paar jaar geleden vanuit het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen werd beweerd dat na het verstrijken van de vergunningstermijn, vergunningen voor het operationeel houden van scalians, niet meer zouden verlengd.

Een jaar terug, 23 december 2023,  berichtte Dagblad Suriname nog dat het beleid rond scalians een beleid is van pappen en nathouden en dat lijkt eind 2024 nog steeds het geval te zijn.

De afgelopen jaren hebben achtereenvolgende regeringen een gedoogbeleid gevoerd inzake de scalians., die aanzienlijke schade aanrichten aan de biodiversiteit onder water en aan oevers.  Nu en dan werden er een paar, vooral op het stuwmeer, verwijderd en nu en dan werden er een paar vernield en of in beslag genomen op onder andere het stuwmeer, de Marowijnerivier en bij Sarakreek. 

Diverse ministers van Natuurlijke Hulpbronnen hebben geworsteld met deze drijvende goudfabrieken. De een sprak zich feller uit dan de ander, een zei dat de vergunningen niet meer zouden worden verlengd, waardoor er op den duur geen scalians meer te zien zouden moeten zijn. 

Vergunningen niet verlengen

Maar, op 5 november 2021 washet nog steeds onduidelijk wat de status was van de nog actieve, werkzame, scalians op de Surinaamse wateren. Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen zei eind september 2020, dat de vergunningen van scalianhouders niet worden ingetrokken, maar dat ze niet worden verlengd. Maar, tot wanneer de vergunningen van scalianhouders geldig zijn bleef onbekend, daar werden geen mededelingen over gedaan. Ondertussen verschijnen met regelmaat beelden, vooral op social media, van scalians die nog steeds aan het werk zijn op onder andere de Marowijnerivier.

De minister verstrekt geen enkele informatie over wanneer vergunningen aflopen van de scalians die vandaag de dag nog steeds Surinaamse wateren en de daarin voorkomende biodiversiteit vervuilen.

Franse aanpak

De Fransen hebben daarentegen een duidelijke en heldere en rigoureuze aanpak van scalians aan de Franse zijde van de rivieren tussen Suriname en Frans Guyana. De Gendarmerie treedt hard op. Scalians worden in brand gestoken, doormidden gezaagd en veel materieel vernietigd. Suriname heeft echter de afgelopen jaren een gedoogbeleid gevoerd, wetende dat het sowieso bij wet verboden is om op open wateren te mijnen. Dat gedoogbeleid lijkt onverkort te worden voortgezet, ondanks de gedane uitspraken van minister Abiamofo.

Belangen?

Natuurlijk doemt de vraag nu ook weer op: welke belangen er spelen op de achtergrond? Waarom wordt er maar geen einde gemaakt aan de aanwezigheid van de scalians op lokale wateren? Het beleid rond scalians is zwalkend, verre van constructief en hangt als los rivierzand aan elkaar.

Marowijnerivier

Nog op 5 november 2023 verklaarde vicepresident Ronnie Brunswijk, dat een aantal scalians op de Marowijnerivier zullen worden verwijderd. Hij merkte echter ook op, dat de pontons na verwijdering binnen enkele dagen weer op de rivier kunnen verschijnen. Nog steeds is er kennelijk sprake van een pappen- en  nathouden-beleid inzake scalians.

Het wordt tijd dat minister Abiamofo een transparant beleid voert, waar zijn regering immers voor staat. Maar, tot vandaag de dag is er geen sprake van enige openheid, transparantie, als het gaat om de geldigheid van vergunningen van nog actieve scalianhouders. Als het om scalians lijkt de bewindsman er het zwijgen toe te doen….

PK

error: Kopiëren mag niet!