VG-minister Ramadhin: “Samenleving beschermen tegen malafide praktijken van bijbetaling SZF-medicijnen”

Vanaf deze week gaat het Staatsziekenfonds Suriname (SZF) zijn geneesmiddelen klapper publiceren. Dit is bedoeld om de samenleving te beschermen tegen malafide praktijken van bijbetaling bij aankoop van voorgeschreven medicijnen. Op de geneesmiddelen klapper van het SZF zijn 271 medicijnen opgenomen waarvoor  SZF-verzekerden niet hoeven bij te betalen.

Ondanks dat er afspraken lopen tussen het SZF en de apotheken omtrent de prijzen van deze medicijnen, komen er toch heel veel klachten binnen van verzekerden dat er voor bepaalde geneesmiddelen op recept bijbetaald moet worden. Met de publicatie vanaf deze week van de SFZ-medicijnen klapper kunnen verzekerden zich ervan vergewissen dat ze voor de daarin opgenomen geneesmiddelen niet hoeven bij te betalen. 

Op de te publiceren geneesmiddelen klapper van het SZF zullen namelijk ook de prijzen van de medicijnen worden aangegeven. 

Volksgezondheid-minister Amar Ramadhin deed deze mededeling vorige week vrijdag in het parlement. Tijdens de debatten in het parlement over de suppletoire begroting 2024 hebben verschillende Assembleeleden zich beklaagd over deze kwestie van bijbetaling.

Maandelijks miljoenen betaald

De minister schetste de situatie waarbij door de ene apotheek een geneesmiddel  tegen een bepaalde prijs wordt verkocht, en hetzelfde middel bij een andere apotheek vele malen duurder is. Het ministerie van Volksgezondheid heeft geen zicht hierop. Vandaar dat aan het SZF is gevraagd om tot publicatie over te gaan van de lijst van geneesmiddelen waarover afspraken zijn gemaakt met apotheken over de prijzen. Het SZF zal ook een WhatsApp-nummer publiceren. Verzekerden zullen op dat nummer kunnen nagaan of het medicijn dat ze voorgeschreven hebben gekregen van de arts wel of niet vergoed wordt. 

Er is volgens minister Ramadhin een perceptie bij de samenleving dat medicijnen niet vergoed worden. Het is echter een feit dat op de SZF-lijst 271 medicijnen staan die wel vergoed worden. Maandelijks betaalt de overheid via het SZF miljoenen uit aan dienstverleners, waaronder de apotheken. Het is daarom vreemd dat er bijbetaald moet worden, aldus de Volksgezondheid-minister. 

Met de publicatie van de SZF-medicijnen klapper moeten klachten over bijbetalingen tot het verleden gaan behoren.

error: Kopiëren mag niet!