Schuldenlast in Suriname: Een rem op groei en stabiliteit

Suriname staat voor een aanzienlijke schuldencrisis, die wordt verergerd door een gebrek aan inverdiencapaciteit. Deze financiële druk heeft bijgedragen aan een slechte internationale kredietwaardigheid, wat investeerders afschrikt. De gevolgen zijn verwoestend: hoge inflatie en een instabiele Surinaamse dollar, die een zware last plaatsen op het dagelijkse leven van de burgers.

In vergelijking met andere landen is Suriname in het nadeel. Hoewel veel naties met schuldenlasten kampen, kunnen zij dankzij robuuste lokale en exportindustrieën hun verplichtingen nakomen. Dit is bijvoorbeeld in Japan zichtbaar, dat met een schuldratio van 252,4% slechter presteert op de 2024 Sustainable Trade Index. Toch garandeert Japan’s sterke industriële basis enige economische stabiliteit.

Suriname mist deze buffer. 

Het gebrek aan industrialisatie en investeringen betekent dat het land kwetsbaar blijft voor economische schokken. Zonder structurele economische hervormingen, zoals investeringen in industriële ontwikkeling en exportmogelijkheden, dreigt Suriname gevangen te blijven in een vicieuze cirkel van schulden en instabiliteit.

Om vooruitgang te boeken, moet Suriname niet alleen zijn schuldenbeheer verbeteren, maar ook inzetten op het opbouwen van een diverse en duurzame economie.

error: Kopiëren mag niet!