De overheidsinkomsten uit de onlangs met 1 SRD verhoogde government take (GT) op brandstof belopen maandelijks een bedrag van SRD 400 miljoen. Dit is op jaarbasis circa SRD 4,8 miljard. Dat is 9 procent van de totale geraamde overheidsinkomsten. De GT op brandstof draagt volgens Financiën-minister Stanley Raghoebarsing in belangrijke mate bij opdat de overheid aan alle betalingsverplichtingen kan voldoen. De minister sprak vrijdag tijdens de debatten in het parlement rond de aanvullende staatsbegroting over het dienstjaar 2024.
Hij blijft erbij dat hij het beleid met betrekking tot de vaststelling van de brandstofprijs en daarmee de hoogte van de GT niet “over straat of op social media” gaat voeren, maar dat hij dat doet met mensen die er verstand van hebben. Het beleid met de brandstofvoorziening is transparant en wordt zorgvuldig gevoerd.
Dat beleid werkt tot nog toe heel goed. Medio februari vorig jaar zijn de brandstofsubsidies afgeschaft en dat heeft ertoe geleid dat er rust is gekomen in de overheidsbegroting. De brandstofvoorziening is sindsdien gegarandeerd en er is geen sprake meer van oplopende schulden bij de oliemaatschappijen.
Met de inkomsten uit de GT zijn de toen opgelopen schulden van ruim US$ 40 miljoen geleidelijk aan ingelopen en afbetaald.
Over de opbouw van de brandstofprijs verduidelijkt de minister dat daarin zijn opgenomen toeslagen, invoerrechten, consent- en statistiekrechten, provisie en belastingen. Ten behoeve van de Wegenautoriteit zijn de opcenten van 6 cent verhoogd naar 50 cent. Hiermee krijgt de Wegenautoriteit meer ruimte om haar werk te kunnen doen. De verschillende asfalteringswerkzaamheden die nu worden uitgevoerd zij volgens de Financiën-minister daar voorbeelden van.
De GT op respectievelijk unleaded, super unleaded en diesel is per 31 augustus 2024 met SRD 1 verhoogd naar respectievelijk SRD 10, SRD 11 en SRD 9,50.
BTW loopt naar tevredenheid
Over de BTW-inkomsten zegt minister Raghoebarsing, dat de geraamde inkomsten van SRD 5.5 miljard voor dit begrotingsjaar gehaald zullen worden. Afgezien van enkele tekortkomingen bij de uitvoering toont de Financiën-minister zich tevreden. Vorig jaar toen de BTW voor het eerst werd ingevoerd waren de geraamde inkomsten van rond de SRD 4.2 miljard voor 98 procent gerealiseerd. Voor dit jaar hebben zich al 5.000 bedrijven zich geregistreerd voor de BTW. Toen het stelsel van Omzetbelasting (OB) er nog was, waren er 1.350 bedrijven in het bestand. Het aantal van 5.000 geeft aan dat bedrijven bereid zijn mee te werken aan het systeem van BTW. Weliswaar betaalt nog niet een ieder.
Op de aanvullende begroting voor het huidig dienstjaar 2024 zijn de totale bedragen zowel aan de inkomsten- als de uitgavenzijde niet gewijzigd. De inkomsten blijven geraamd op SRD 52,7 miljard en de uitgavenraming is SRD 60 miljard. Het begrotingstekort blijft ongewijzigd op SRD 7,3 miljard, oftewel 4,1 procent van het BBP.
De overheid heeft wekelijks SRD 1 miljard aan inkomsten nodig om aan al haar verplichtingen te kunnen voldoen.