Geweld door frustraties in het verkeer komt steeds vaker voor 

Steeds vaker leidt frustratie in het verkeer tot agressief en gewelddadig gedrag.Onlangs circuleerde een video op social media waarin te zien is hoe een verkeersruzie volledig uit de hand loopt. Een man stapte uit zijn auto en haalde een houwer tevoorschijn, waarna hij zijn frustraties schreeuwde en met zijn hand op de auto van een andere weggebruiker sloeg. 

Veel mensen raken snel geïrriteerd door drukte, files of andere bestuurders. Soms uit zich dat in toeteren of schelden, maar het kan ook escaleren naar dreigementen of geweld. Dit gedrag brengt niet alleen de veiligheid van de betrokkenen in gevaar, maar maakt de wegen voor iedereen minder prettig.

Een Nederlands artikel uit 2018 wijst op het groeiende probleem van agressie in het verkeer. Gedragingen zoals bumperkleven, het opzettelijk hinderen van andere weggebruikers, afsnijden, vandalisme aan voertuigen, schelden, onnodig claxonneren en knipperen met verlichting, en zelfs fysiek geweld lijken toe te nemen. Daarbij worden intimidaties, zoals dreigende gebaren of het blokkeren van de weg, steeds vaker gerapporteerd.

Hoewel dit gedrag steeds meer aandacht krijgt, is er nog weinig bekend over hoe vaak het precies voorkomt, zo ook in Suriname. De gevolgen zijn echter aanzienlijk. Naast de economische schade, zoals reparatiekosten voor beschadigde voertuigen, ervaren slachtoffers vaak ernstige psychologische gevolgen. Verkeersagressie kan leiden tot trauma’s en blijvende effecten zoals angst om te rijden (rijangst) en langdurige stress.

SD

error: Kopiëren mag niet!