Suppletoire begroting 2024 schuift met bedragen om gestegen overheidsuitgaven te dekken

Uit de suppletoire staatsbegroting voor het dienstjaar 2024, die donderdag in het parlement in behandeling is genomen, blijkt dat de regering middelen van diverse beleidsprogramma’s heeft weggehaald om de gestegen operationele uitgaven te kunnen dekken. Het gaat voornamelijk om de gestegen uitgaven voor lonen en salarissen. Die zijn op de begroting met circa SRD 411 miljoen gestegen. Voor goederen en diensten zijn de overheidsuitgaven met SRD 376 miljoen gestegen. De beleidsprogramma’s daarentegen zijn voor een totaal bedrag van ruim SRD 377,5 miljoen ingekort.

Zo is onder meer bij de post implementatie en uitvoering btw met SRD 30 miljoen verminderd, de post Aflossingen met SRD 934 miljoen, de Ordenings Goudsector met SRD 5,5 miljoen, het budget voor drinkwaterproductiecentrum Commewijne met SRD 2 miljoen. De post Algemene Kinderbijslag op de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting is met maar liefst SRD 100 miljoen ingekort, en het budget voor basiszorgverzekering bij Volksgezondheid is verlaagd met SRD 35 miljoen. 

De post financiering voor de institutionele versterking van ziekenhuizen en gezondheidsinstellingen is met SRD 51 miljoen ingekort. Op de begroting van Openbare Werken is bij programma’s een totaal bedrag van SRD 95 miljoen afgehaald, en overgeheveld naar de post lonen en salarissen en overige operationele uitgaven.

Het inkorten van begrotingsbedragen voor beleidsprogramma’s wordt zwaar bekritiseerd door de oppositie. Dit betekent volgens haar dat er nog minder wordt gedaan voor de bevolking en dat die het nog zwaarder te verduren zal hebben dan al het geval is.

De toegekende loonuitgaven van de overheid vanwege de recent overeengekomen loonsverhoging met de overheidsvakbonden, en de gestegen operationele uitgaven als gevolg van koerswijzigingen, worden budgetneutraal gefinancierd. Het tekort op de begroting 2024 blijft ongewijzigd, namelijk 4 procent.

error: Kopiëren mag niet!