Onze huis politicoloog Ricardo biedt inzicht in de verschuiving van een districtenstelsel naar een systeem van landelijke evenredigheid. Het districtenstelsel, dat ooit de basis vormde van ons kiesrecht, kenmerkte zich door het kiezen van vertegenwoordigers op basis van geografische districten. Dit betekende dat de kandidaat met de meeste stemmen in een district de zetel won, vaak leidend tot een tweepartijenstrijd en een vertegenwoordiging die niet altijd de nationale stemverhoudingen reflecteerde.
Landelijke evenredigheid daarentegen, beoogt een eerlijke verdeling van zetels op basis van het totale aantal stemmen dat een partij landelijk ontvangt. Dit systeem zorgt ervoor dat de samenstelling van het parlement beter overeenkomt met de wensen van de kiezer, doordat elke stem evenveel gewicht heeft, ongeacht de geografische locatie.
In dit nieuwe systeem moeten parlementsleden zich nationaal profileren, waarbij ze thema’s en standpunten moeten uitdragen die een breed electoraat aanspreken. Het is essentieel dat kandidaten effectieve communicatiestrategieën ontwikkelen om hun boodschap via diverse mediakanalen over te brengen. Social media, radio en tv spelen hierbij een cruciale rol.
Om gekozen te worden, moeten kandidaten een verkiezingsstrategie hanteren die zich richt op landelijke kwesties en samenwerking met verschillende regio’s en gemeenschappen. Het opbouwen van een herkenbaar merk en het tonen van leiderschap op relevante thema’s kan kiezers aantrekken. Campagnes moeten gericht zijn op het mobiliseren van de achterban en het betrekken van nieuwe stemmers door middel van duidelijke en aansprekende beleidsvoorstellen.
Kortom, in een systeem van landelijke evenredigheid is een strategische, brede en inclusieve benadering van essentieel belang voor politiek succes