“Het moet voor iedereen mogelijk zijn om te studeren en te groeien, ongeacht hun financiële situatie”

Sandra M. blikt terug op haar studie-ervaringen van vroeger en vergelijkt deze met de huidige situatie in Suriname. “De situatie is veel veranderd”, begint ze. “Dat was een tijd waarin we voornamelijk gebruik maakten van boeken en klassikale uitleg. Nu, met de opkomst van moderne technologie, is alles veranderd. Maar deze vooruitgang komt met een prijs.”

Hoewel ze de voordelen van digitale hulpmiddelen erkent, merkt ze op dat de kosten een aanzienlijk bezwaar vormen. “Ik moet alles uitprinten voor mijn cursussen, en dat kost veel geld. Niet alleen het inschrijfgeld is hoog, maar ook de extra kosten voor papier en inkt. Het is ontzettend frustrerend, want niet iedereen kan zich een laptop veroorloven.” 

Sandra richt zich op het probleem van digitale toegang. “Voor velen is het niet haalbaar om een laptop aan te schaffen. Zelfs de mobiele opties zijn niet ideaal. De kans dat mijn ogen achteruitgaan is groot, omdat ik niet kleine letters op een telefoon kan lezen. Het is zo forcerend.” 

Ze gelooft dat er een balans moet worden gevonden tussen technologie en betaalbaarheid, zodat onderwijs toegankelijk blijft voor iedereen. “De kansen zijn er, maar ze moeten voor iedereen bereikbaar zijn. Het zou geweldig zijn als we meer ondersteuning kunnen krijgen voor studenten, zodat we niet alleen afhankelijk zijn van dure technologie.” 

Met een gemengd gevoel van hoop en frustratie besluit Sandra het gesprek met een verslaggeefster van Dagblad Suriname, met de mededeling dat onderwijs met moderne technologie niet alleen over het systeem gaat, maar ook over de mensen die het gebruiken. “We moeten samenwerken aan oplossingen om het voor iedereen mogelijk te maken om te leren en te groeien, ongeacht hun financiële situatie.”

CS

error: Kopiëren mag niet!