Verliefd op Suriname

Inleiding

Op 8 november 2024 was ik samen met mijn echtgenote bij het slaan van de eerste paal van het gebouw, dat in opdracht van het bedrijf van de heer Ad van Wingerden zal worden gebouwd. In het gebouw komen 26 appartementen. De mensen kunnen de appartementen huren. In Nederland is een groot tekort aan woningen. Dit tekort is ontstaan door de enorme groei van het aantal inwoners (18 miljoen) in Nederland. De asielzoekers willen dolgraag in Nederland wonen en zetten alles op alles Nederland binnen te komen. De huidige regering is bezig met een asielwet. De oppervlakte van Nederland is ca 34.000 km². Ter vergelijking: Suriname heeft een oppervlakte van 163.820 km² en slechts ca 600.000 inwoners. Suriname is 4,8 keer groter dan Nederland en heeft heel weinig inwoners ( 3,33 procent van 18 miljoen inwoners van Nederland).

Het groot woning tekort getuigt niet van goed beleid in Suriname de afgelopen 49 jaren. Suriname is op 25 november 1975 onafhankelijk geworden. De kansen voor de ontwikkeling van Suriname zijn zeker aanwezig. Het aantal inwoners in Suriname moet omhoog. Ik heb in de Tweede Kamer van Nederland op 24 september 2024 aan een paar Kamerleden verteld, dat Nederland en Suriname samen kunnen werken aan de oplossing van het inwonersaantal van beide landen.

Mijn voorstel: Nederland helpt met de bouw van een aantal huizen voor de mensen (asielzoekers), die vrijwillig naar Suriname willen verhuizen en willen werken in de sectoren landbouw & veeteelt, Oil en gas etc. Nederland geeft deze mensen ook een bedrag mee voor de inrichting van hun woning en een inkomensgarantie voor de eerste twee jaren tot de indiensttreding bij een bedrijf of het hebben van een eigen bedrijf. Deze mensen krijgen de Surinaamse nationaliteit. De regering van Nederland en Suriname worden gevraagd zich over dit voorstel te buigen.

Ad van Wingerden

Mijn eerste kennismaking met de heer Ad van Wingerden was op 22 november 2022. Een bijzondere man, die altijd vol passie praat over de TRIS en mannen en vrouwen van de TRIS. Een man met hart voor Suriname en de Surinamers. Elk jaar in november strijkt hij met een groep Trissers in Suriname. Ad en zijn Trissers geven veel geld uit in Suriname. Dat is goed voor de Surinaamse economie.

Een citaat van Ad van Wingerden: “Nederland is mijn vaderland en Suriname is mijn moederland en er gaat geen dag voorbij, dat ik niet aan en over Suriname nadenk”. Deze woorden geven de verbondenheid tussen de Nederlanders en Surinamers weer. De heer Ad van Wingerden laat Suriname niet meer los. Ad is verliefd op Suriname. Dat is ook de titel van het prachtige boek, dat in de collectie zit van Stichting TRIS Kontakten. De Surinamers, die Ad van Wingerden kennen, praten vol lof over deze bijzondere man, die zijn hele leven hard heeft gewerkt en een succesvolle ondernemer in Nederland is. Ad en de Trissers zijn de ambassadeurs van Suriname.

In Nederland is Ad van Wingerden de succesvolle ondernemer, die elke dag hard werkt. Hij is ook maatschappelijk betrokken. Al 50 jaar is het bedrijf van Ad van Wingerden gevestigd in de wijk in Zwijndrecht. Ook het TRIS museum is in deze wijk gevestigd. Samenwonen en naar elkaar omzien zijn heel belangrijk voor Ad en de bewoners van de wijk.

Koemar Khargi

De heer Koemar Khargi is directeur eigenaar van Koemar Shipping, gevestigd in Rotterdam. Hij is een grote zoon van Suriname, die heel goed werk verricht voor Suriname. Al jaren trekt hij samen op met Ad van Wingerden. Op de jaarlijkse TRIS dag in Suriname is Koemar ook altijd aanwezig. Hij was ook aanwezig bij de eerste paal in Zwijndrecht. Voor Koemar geldt het volgende: “Suriname is mijn vaderland en Nederland is mijn moederland. Elke dag ben ik met Suriname en de Surinaamse Nederlanders bezig”. Koemar werkt al tientallen jaren heel hard. Regelmatig neemt hij de kosten van het verzenden van levensmiddelen en goederen ( waaronder boeken) naar Suriname voor zijn rekening. Koemar, hartelijk dank namens alle Surinaamse Nederlanders en organisaties in Nederland.

Moraal van dit artikel

Ad van Wingerden en Koemar Khargi zijn twee voorbeelden van de mensen, die hard werken en onbaatzuchtig zijn. Zij wonen in Nederland, maar hun hart is in Suriname. Zij helpen vele Surinamers en het land Suriname. De inwoners van Suriname moeten het voorbeeld van deze twee mannen volgen. Samenwerken en Samenwonen in Suriname geldt voor alle inwoners van Suriname en ook voor de nieuwe inwoners, die naar Suriname zullen komen. Studeren, hard werken en ervaring doen zijn de sleutelwoorden voor succes en een goed bestaan. Het boek “Verliefd op Suriname” van TRIS heb ik net als alle aanwezigen bij het slaan van de eerste paal, met heel veel plezier uit handen van de heer Ad van Wingerden in ontvangst genomen. Hartelijk dank.

Dennis Lapar

Directeur van Stichting FinanceSuriname

error: Kopiëren mag niet!