Politieke samenwerking in Suriname: Een complexe dynamiek

In de regeerperiode 2020-2025 koos de Progressieve Landbouwers (PL) partij voor een samenwerking met de marrongemeenschap van ABOP. Deze alliantie, ontstaan uit politieke pragmatiek, heeft geleid tot uitdagingen, zoals de inval op 17 februari 2022 en de SWM-EBS zaak. Helaas heeft de Javaanse gemeenschap van Marowijne en Frans-Guyana nog geen bevredigend maatschappelijk proces in de Surinaamse politiek ervaren.

Politieke allianties zouden idealiter maatschappelijke vooruitgang voor beide groepen moeten nastreven. Echter, in plaats van duurzame processen op te bouwen, lijken deze verbanden soms opportunistisch van aard. Dit roept de vraag op hoe de politieke leiding zich verbindt met delen van de zwarte gemeenschap zonder expliciet de historische context te verstaan en te integreren in hun agenda.

De politiek van Marowijne en Frans-Guyana is vaak onbesproken gebleven, waardoor delicate kwesties onder het oppervlak sudderen. De historische en culturele dynamieken spelen een cruciale rol in de politieke besluitvorming, maar worden onvoldoende betrokken. In plaats daarvan lijken religieuze invloeden, zoals de inval van het christendom, sterker door te dringen in de regio.

Voor een harmonieuze politiek in Suriname is het noodzakelijk dat partijen de geschiedenis en cultuur van hun partners erkennen en in hun beleid integreren. Het is van belang dat politieke allianties niet alleen strategisch maar ook sociaal rechtvaardig zijn, waardoor alle gemeenschappen betrokken worden in een proces van eerlijkheid en wederzijds begrip. 

Suriname verdient partnerschappen die inzichten putten uit het verleden om een inclusieve toekomst te bevorderen.

Humbert Konings

Wanica

error: Kopiëren mag niet!