De recente uitspraken van de governor van de Centrale Bank van Suriname, Maurice Roemer, over de valutakoersen hebben zowel het publiek als economische analisten aan het denken gezet. Ondanks een stabiel beleid stijgt de koers verder dan de economische fundamenten rechtvaardigen, wat volgens Roemer voornamelijk wordt veroorzaakt door sentimenten en speculatieve belangen.
Roemer roept het publiek op om niet meer te betalen dan economisch gerechtvaardigd is, en benadrukt dat de Centrale Bank maatregelen neemt om speculaties tegen te gaan.
Vanuit publiek perspectief roept dit vraagtekens op over de nationale gevoelens en vertrouwen in de Centrale Bank. Burgers vragen zich af of het verstandig is om blindelings de instructies van de Bank te volgen, vooral gezien de aanhoudende economische onzekerheid. Er is een duidelijke spanning tussen emotie en rationeel economisch gedrag; terwijl emotionele reacties de koers kunnen opdrijven, benadrukt Roemer het belang van rationaliteit om onnodige prijsstijgingen te voorkomen.
Eens had de politiek gezegd: “Koersen zak je niet door praatjes.”
Economisch gezien is een stijgende koers zonder solide fundamenten een zorgwekkende ontwikkeling. Het kan leiden tot een daling van de koopkracht en een verdere verzwakking van de economie. De maatregelen zoals invoering van de Retentie Monitoring Unit en het aanscherpen van regels voor exporteurs zijn stappen in de goede richting om de valutastromen beter te reguleren.
Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning herinnert exporteurs aan hun plicht om de opgelegde regels na te leven. Deze verplichting moet voor hen een nationale verantwoordelijkheid zijn en voldoen aan wettelijke normen.
Het publiek kan echter sceptisch zijn, vooral als eerdere maatregelen niet effectief bleken. Uiteindelijk hangt veel af van de samenwerking tussen de overheid, financiële instellingen en het bedrijfsleven.