De dood van 10 olifanten in drie dagen in een nationaal park in centraal India heeft geleid tot alarm onder natuurbeschermers. De dieren, onderdeel van een kudde van 13 olifanten, stierven tussen 29 en 31 oktober in het Bandhavgarh National Park in de staat Madhya Pradesh.
Een voorlopig toxicologisch rapport zegt dat de olifanten mogelijk zijn gestorven door het eten van een met schimmel besmette gierst.
De sterfgevallen hebben nationale krantenkoppen en kritiek opgeleverd, aldus de BBC. “Het toxicologisch rapport geeft aan dat de olifanten een grote hoeveelheid rotte kodo [gierst] planten en granen hadden gegeten”, zei L Krishna Murthy, een hoge boswachter die een onderzoek naar de sterfgevallen leidt.
Eerste onbevestigde berichten zeiden dat de olifanten waren vergiftigd, mogelijk door boeren om te voorkomen dat ze gewassen zouden vernietigen. Maar overheidsfunctionarissen zeggen dat er geen tekenen zijn van opzettelijke vergiftiging. Het toxicologisch rapport zegt dat cyclopiazonzuur – een schimmelneurotoxine – werd aangetroffen in de monsters die van de dode olifanten werden genomen.
Er wordt gedacht dat ze een grote hoeveelheid kodo-gierst hebben gegeten, die gewoonlijk wordt verbouwd in droge gebieden in landen als India, Pakistan en de Filipijnen en delen van West-Afrika. Ongeveer 35% van de kodo-gierst die in India wordt geproduceerd, wordt verbouwd in Madhya Pradesh.