Toezicht op naleving deviezen retentieregeling wordt aangescherpt

Het toezicht op de naleving van de zogeheten deviezen retentieregeling wordt aangescherpt. In de regeringsraad is woensdag besloten de Retentie Monitoring Unit  weer in te stellen.  Deze moet erop toezien dat alle exportdollars naar Suriname worden gerepatrieerd, en dat 35 procent daarvan via verkoop aan de commerciële banken op de valutamarkt beschikbaar komt. 

Er worden voldoende vreemde valuta met de export verdiend, maar deze komen niet op de valutamarkt terecht. Dit is de kernoorzaak van de stijging van de wisselkoers die zich sinds begin september heeft ingezet. 

Financiën-minister Stanley Raghoebarsing zegt dat indien de retentiedollars normaal op de markt worden aangeboden, het probleem van de stijging van de wisselkoersen is opgelost. 

De minister is donderdagmiddag op de regeringsraad persconferentie ingegaan op de problematiek van de stijgende wisselkoers. Hij was er samen met de governor van de Centrale Bank van Suriname, drs. Maurice Roemer.

Exporteurs aangeschreven

In de Retentie Monitoring Unit zitten vertegenwoordigers van de Centrale Bank, het ministerie van Financiën en die van Economische Zaken Ondernemerschap en Technologische Innovatie, de Deviezen Commissie en de Belastingdienst. 

Een andere getroffen maatregel is die dat de Deviezen Commissie alle 50 exporteurs heeft aangeschreven en ze erop gewezen dat ze aan hun renteverplichting dienen te voldoen. 20 van ze hebben niet gereageerd op het schrijven van de Deviezen Commissie. Van deze exporteurs is ondertussen een schrijven gegaan naar de procureur-generaal (pg). Aan de pg is om juridische assistentie gevraagd om ervoor te zorgen dat men zich houdt aan de retentieverplichting. Het niet naleven van de retentieverplichting levert een economisch delict op.  De 35 procent retentieregeling is geen nieuwe maatregel, maar een bestaande. Met de appreciatie van de SRD is het toezicht op de naleving ervan gaan verslappen, geeft minister Raghoebarsing toe. 

De exportdollars werden niet meer als zodanig aangeboden op de markt. Daar gaat nu verandering in komen.

De Financiën-minister benadrukt dat het monetair- en het fiscaal beleid van de Centrale Bank van Suriname en de regering in de voorbije periode ongewijzigd is gebleven. Noch de Centrale Bank, noch de regering hebben maatregelen getroffen die hebben geleid dat er meer of minder SRD’s in de omloop zijn terechtgekomen. 

De uitbetaling van de verhoogde salarissen van ambtenaren wordt budgetneutraal gefinancierd. De stijging van de wisselkoers kan dus daar niet de oorzaak in hebben. Het heeft te maken met het verlaagde valuta aanbod op de markt. Daarbovenop komen er dan nog speculatieve factoren bij kijken.

error: Kopiëren mag niet!