Minister Ramdin: “Na november geen dienstreizen meer van president Santokhi”

Volgens minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) gaat na november president Chandrikapersad Santokhi  niet meer op dienstreis. “Gelet op de viering van de staatkundige onafhankelijkheid op 25 november en daarna de drukte rond de verkiezingen van 25 mei 2025 denk ik dat het moeilijk wordt voor de president om uitlandig te zijn.” Maar, volgens Ramdin kunnen er echter ook na november belangrijke momenten komen die het voor de president noodzakelijk maken om toch af te reizen. 

Zo sprak Ramdin op een persconferentie. 

Volgens de bewindsman zal president Santokhi deze maand nog de COP29 top van de Verenigde Naties in Azerbaijan, Nederland en de Caricom-top in Guyana aandoen. De reis naar Guyana zal slechts een dag zijn, op 22 november, gelet op de activiteiten rond Srefidensi. 

In zowel de Nationale Assemblee en de samenleving als geheel is er enorme kritiek op dienstreizen van het staatshoofd. President Santokhi kreeg door zijn ambtstermijn de bijnaam van reizende president. Hij bezocht dit jaar onder andere Nederland, China, de Verenigde Staten van Amerika, de Dominicaanse Republiek en de Antillen.

Zowel de NDP en de ABOP hebben vaak kritiek geuit op de buitenlandse reizen van Santokhi, maar parlementariërs zijn echter zelf vaker op reis. Afgelopen maand waren de parlementariërs Edgar Sampie (ABOP), Tashana Losche (NDP) en Niesha Jhakry (VHP), Asis Gajadien (VHP) en Melvin Bouva (NDP) op dienstreizen. Sampie gaf tijdens een meet the people campagne van de ABOP aan dat; “Andere vechten om naar Dubai te gaan, terwijl wij kijken naar het volk.” “Houdt u dat in de gaten.”

Onduidelijkheid overdrachtsprotocol  

Naast de kritieken bestaat er ook onduidelijkheid en onenigheid tussen president Santokhi en vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk over het protocol van overdracht van de bevoegdheden van het staatshoofd. Hierdoor worden er geen berichten meer gepubliceerd door de overheidsvoorlichting, over wanneer de overdracht plaatsvindt, wanneer president Santokhi uitlandig is. De vicepreesident tekent het protocol, soms lang nadat de president al weg is.

Na het aantreden van de nieuwe regering in 2020 werd het protocol nog plechtig in bijzijn van de pers getekend. Dat gebeurt inmiddels niet meer. Volgens president Santokhi moet het hele systeem vsn het protocol en overdracht veranderd worden. De Grondwet is onduidelijk hierover en de wetgeving is achterhaald, stelde hij. President Santokhi meent dat met de moderne communicatiemogelijkheden het land van overal in de wereld kan worden bestuurd.

error: Kopiëren mag niet!