PlanetGold Suriname project gericht op introductie kwikvrije goudmijnbouw technologie

Het PlanetGold Suriname project is vorige week officieel gelanceerd door Natuurlijke Hulpbronnen (NH) minister David Abiamofo.  Het project, gefinancierd door de Global Environment Facility (GEF) en onder toezicht van het United Nations Development Programme (UNDP), heeft als doel het gebruik van kwik in de ambachtelijke en kleinschalige goudmijnbouw (ASGM) sector te verminderen door de introductie van veilige en kwikvrije goudmijnbouw technologie. Hiermee zal worden voldaan aan de verplichtingen van het Minamata-verdrag.

Het PlanetGold Suriname project is onderdeel van groter internationaal programma van de Global Environment Facility, het “GEF GOLD+project”. Dit project moet helpen bij het leggen van de basis voor artisanale en kleinschalige goudmijnbouw (ASGM) zonder kwik, alsook het fundament voor formalisatie via wet- en regelgeving van de kleinschalige goudmijnbouwsector.

Suriname heeft het GEF GOLD+ project omarmd, met als doel het kwikgebruik in de ASGM-sector uit te bannen. Dit project streeft ernaar de inkomsten uit de kleinschalige goudmijnbouwsector te verhogen door een holistische, multisectorale, geïntegreerde formalisatie benadering, wat moet leiden tot de adoptie van duurzame, kwikvrije technologieën en toegang tot traceerbare goudleveringsketens. Dit project heeft als doel het beheer van de ambachtelijke en kleinschalige goudwinning in Suriname te verbeteren en de toepassing van milieuverantwoorde mijnbouwtechnologieën te bevorderen. Suriname behoort tot de fase II-landen die het “GEF GOLD+” project uitvoeren.

Holistische aanpak

Minister Abiamofo zei bij de start van het  PlanetGold Suriname projekt dat de regering bewust heeft gekozen voor een duurzame oplossingsmodel bij de ordening van de kleinschalige goudsector. Dankzij de GEF en de UNDP beschikt Suriname thans over de middelen en het platform om de duurzame veranderingen te realiseren. Het gaat bij het PlanetGold Suriname project niet alleen om het afbouwen van kwikgebruik in de kleinschalige goudwinning.

Het project is ook bedoeld om de inkomens van de mensen in de sector te behouden en verbeteren door ze ook toegang te bieden tot eerlijke goudprijzen via een transparante en verantwoorde goudketens. Deze geïntegreerde aanpak van milieubeheer en economische empowerment is naar zeggen van minister David Abiamofo essentieel voor het succes van het project en draagt bij aan het welzijn van de lokale gemeenschappen. 

De landen die zijn aangesloten bij PlanetGold zijn: Burkina Faso, Colombia, Ecuador, Guyana, Indonesië, Kenia, Mongolië, Peru, de Filipijnen, Bolivia, de Democratische Republiek Congo, Ghana, Honduras, Madagaskar, Nigeria, Oeganda, Ivoorkust, Guinee, Mali, Nicaragua, Sierra Leone en Zambia. Het PlanetGold Suriname-project loopt tot het jaar 2027.

Uitdagingen

Over de informele kleinschalige goudwinning in Suriname staat in een OAS-rapport (Organisatie van Amerikaanse Staten) het volgende: 

Veel van het goud wordt gewonnen door informele kleinschalige gouddelvers. Hoewel deze informele sector verantwoordelijk is voor het grootste deel van het goud dat in Suriname wordt geproduceerd, is het al tientallen jaren van enorme ergernis voor beleidsformulering voor de natuurlijke hulpbronnen. Belastingontduiking, mensenhandel, onderhandse wapenhandel, ontbossing, waterwegvervuiling en kwikvergiftiging zijn de belangrijkste bedreigingen van kleinschalige mijnbouw. Een van Suriname’s grootste uitdagingen bij het monitoren en reguleren van goudwinningsactiviteiten is het ontwikkelen van een wettelijk kader dat is afgestemd op hedendaagse geavanceerde mijnbouwtechnieken en wereldwijde ontwikkelingen in de mijnbouw. 

Naar schatting werken 20.000 tot 35.000 mensen in de Surinaamse mijnbouwindustrie, hoewel het werkelijke cijfer (inclusief informele mijnwerkers) twee keer zoveel kan zijn. De meeste arbeiders in deze sector zijn migranten uit Brazilië, aangeduid als garimpeiros, de marron bevolking, die Afro-Surinamers zijn,  en inheemsen. Ook Chinese gastarbeiders zijn onlangs begonnen bij te dragen aan de kleinschalige goudwinning in Suriname. 

De regeringen van 2010 tot 2020 hebben moeite gedaan om transparantie te brengen in Suriname’s goudproductie, export, eigendom, financiering en andere elementen die essentieel zijn voor het in kaart brengen van de goudtoeleveringsketen en ook mogelijke illegale activiteiten in die sector.”

error: Kopiëren mag niet!