Aanbestedingswet door Assemblee goedgekeurd

De Aanbestedingswet is vandaag, dinsdag 5 november, met algemene (28) stemmen door de Nationale Assemblee goedgekeurd. De wet betreft regels met betrekking tot aanbestedingen van de overheid en de instelling van de Nationale Raad voor Overheidsaanbestedingen en aanschaffingen. De Aanbestedingswet is een lijvige wet met 100 artikelen. 

De Aanbestedingswet was al jaren nodig na de invoering van de Comptabiliteitswet in 2019. In de Comptabiliteitswet was een clausule over openbare aanbestedingen verwijderd, met de toezegging dat er spoedig een aparte Aanbestedingswet zou volgen.

De Aanbestedingswet 2023 beoogt een duidelijk en eenvormig kader te bieden voor aanbestedingen van de overheid. Het is erop gericht dat de overheid op een transparante, efficiënte en effectieve manier goederen en diensten inkoopt tegen de beste prijs-kwaliteitverhouding, waarbij ondernemers gelijke kansen krijgen om mee te dingen naar een opdracht. De wet is ook bedoeld om corruptie en inefficiëntie tegen te gaan bij de toewijzing van financiële middelen van de staat.

De oppositiefracties van de NDP en de BEP hebben niet aan de stemming deelgenomen. De NPS-fractie was niet aanwezig in de vergadering. 

De fracties van de NDP en de BEP hebben in de tweede ronde van de debatten de vergadering verlaten uit protest tegen het feit niet voldoende spreektijd te krijgen van Assembleevoorzitter Marinus Bee om in te gaan op de vele wijzigingsvoorstellen in het wetsontwerp. 

error: Kopiëren mag niet!