Na twee weken van onderhandelingen kwamen afgevaardigden zaterdag op de VN-conferentie over biodiversiteit, COP16 in Cali, Colombia, overeen om een hulporgaan op te richten dat inheemse volkeren zal betrekken bij toekomstige beslissingen over natuurbehoud, een belangrijke ontwikkeling die voortbouwt op een groeiende beweging om de rol van inheemse volkeren te erkennen bij het beschermen van land en het helpen bestrijden van klimaatverandering.
De afgevaardigden kwamen ook overeen om grote bedrijven,met name in de farmaceutische industrie, te verplichten de financiële voordelen van onderzoek te delen bij het gebruik van natuurlijke genetische hulpbronnen.
Inheemse delegaties barstten in gejuich en tranen uit nadat het historische besluit om het hulporgaan op te richten werd aangekondigd.
Het erkent en beschermt de traditionele kennissystemen van inheemse volkeren en lokale gemeenschappen ten behoeve van wereldwijd en nationaal biodiversiteitsbeheer, zei Sushil Raj, uitvoerend directeur van het Rights and Communities Global Program bij de Wildlife Conservation Society.