De census in Suriname is van start gegaan, maar ondanks de inspanningen van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) om informatie te verstrekken, blijft er een grote hoeveelheid onbegrip en angst onder de bevolking. Dagelijks verschijnen er negatieve reacties op social media, variërend van “ze moeten niet bij mij komen” tot “honden los doen voor de tellers”. Dergelijke uitspraken getuigen van een diepgeworteld wantrouwen en een gebrek aan kennis over het belang van volkstellingen.
Waarom census?
De census is cruciaal voor het verzamelen van betrouwbare gegevens over de bevolking, die op hun beurt belangrijk zijn voor beleidsvorming en planning. De laatste volkstelling vond meer dan een decennium geleden plaats, en verouderde data kan leiden tot inefficiënte besteding van middelen. Het gaat er niet om in iemands persoonlijke leven te bemoeien, maar om nauwkeurige informatie te verkrijgen die ten goede komt aan de hele samenleving.
Gevoelens van burgers
Daarnaast spelen gevoelens van burgers een rol. Sommige mensen associëren de census met verkiezingscampagnes, wat leidt tot wantrouwen en weerstand. Het ABS heeft recentelijk nog benadrukt dat persoonlijke gegevens veilig zijn en nooit met andere instanties worden gedeeld. De tellers hebben een eed van geheimhouding afgelegd, wat betekent dat antwoorden vertrouwelijk blijven.
Belang van eerlijkheid bij beantwoording vragen
Het is van groot belang dat burgers de vragen eerlijk en correct beantwoorden, omdat onjuiste antwoorden de resultaten kunnen beïnvloeden. De geanalyseerde resultaten worden openbaar gemaakt en zijn van grote waarde voor beleidsmakers, terwijl persoonlijke gegevens anoniem blijven. Het ABS roept de samenleving op om mee te werken aan de 9e volkstelling voor een beter Suriname.
SD