Met afbeeldingen van dieren en bedekt met bodypaint marcheerden honderden inheemse mensen woensdag in de Braziliaanse hoofdstad om het Congres aan te sporen een voorgesteld grondwetswijziging te laten vallen die de potentie heeft om landtoewijzingen te verlammen en zelfs terug te draaien.
Het wetsvoorstel is bedoeld om een juridische theorie, verdedigd door de agro-industriefractie, aan de Grondwet toe te voegen, namelijk dat de datum waarop de Grondwet werd afgekondigd — 5 oktober 1988 — de deadline zou moeten zijn voor inheemse volkeren om al fysiek geclaimd land te hebben bezet of legaal te vechten om grondgebied opnieuw te bezetten.
Parlementsleden van de fractie beweren ook dat het rechtszekerheid biedt aan landeigenaren.
Groeperingen voor inheemse rechten hebben betoogd dat het vaststellen van een deadline oneerlijk is, omdat het geen rekening houdt met verdrijvingen en gedwongen verplaatsingen van inheemse bevolkingsgroepen, met name tijdens de uitbreiding van de landbouwgrens van Brazilië in de 20e eeuw.
“We zijn ons bewust van de belangen van mijnbouwbedrijven, veehouders en oliebedrijven in ons land. Hoeveel levens zullen er worden verwoest als dit wetsvoorstel wordt aangenomen?”, zei Alessandra Korap, een inheemse leidster van de Munduruku-stam, aan The Associated Press.