Rijbewijs (strookje) verlengen: om de zes maanden naar de balie

“Het is toch bizar dat we om de zes maanden naar ‘haven’ moeten voor het verlengen van een strookje voor ons rijbewijs”, zegt Marjorie, een 59-jarige vrouw die binnenkort haar rijbewijsstrookje moet verlengen. Normaal gesproken is een rijbewijs volgens de wet tien jaar geldig, maar door het tekort aan materialen voor pvc-rijbewijzen rijden veel Surinamers momenteel met een vervallen rijbewijs dat is voorzien van een strookje met een stempel van de Korps Politie Suriname (KPS). Deze strook heeft echter ook een vervaldatum en moet elke zes maanden worden verlengd. 

Meerdere keren verlengd 

Velen hebben inmiddels al vijf keer hun strookje laten ondertekenen voor verlenging. Hoewel het proces meestal snel verloopt, kost het extra moeite, benzine en tijd om telkens naar de Havenlaan te rijden en in de rij te staan bij de afdeling Rijbewijzen van het KPS voor een nieuwe verlengingsdatum. 

Eeuwig geen materiaal 

Wanneer burgers informeren naar de status van hun rijbewijzen, horen ze vaak dat er geen materiaal beschikbaar is voor de nieuwe rijbewijzen. Ondertussen liggen er duizenden rijbewijzen klaar in de post die nooit zijn opgehaald. Waar gaat het dan mis?

Hoe doen andere landen het?

Het probleem van een gebrek aan beschikbare materialen voor rijbewijzen is niet uniek voor Suriname. Ook landen zoals de Filipijnen, Vietnam en Sri Lanka ondervinden deze uitdaging. 

Wanneer een land geen geschikte materialen kan vinden om rijbewijzen uit te geven, zijn er verschillende strategieën die het kan toepassen. Een optie is het gebruik van goedkopere en gemakkelijk verkrijgbare materialen voor de productie van rijbewijzen. Daarnaast maken veel landen gebruik van digitale oplossingen, zoals digitale rijbewijzen of mobiele apps, om de behoefte aan fysiek materiaal te verminderen. Dit kan ook bijdragen aan het versnellen van administratieve processen.

Een voorbeeld daarvan is Sri Lanka, dat een tekort had aan middelen voor het importeren van drukmaterialen. Hierdoor zijn er problemen ontstaan bij het drukken van rijbewijzen. In 2023 werd door het lokale bestuur besloten om de voormalige ‘chips’ in de rijbewijzen te vervangen door QR-codes, omdat het importeren van chiplezers moeilijk werd als gevolg van de economische crisis. Er werd een aparte mobiele applicatie geïntroduceerd voor deze QR-codes, die alleen beheerd wordt door het Department of Motor Traffic (DMT) en de politie.

SD

error: Kopiëren mag niet!