Zijn jongeren van vandaag werkelijk anders?

“Jongoe, die kinderen zijn niet meer die kinderen van vroeger.” Deze uitdrukking horen we vaak terug. Elke generatie ziet anders gedrag bij jongeren, mede dankzij de modernisering. Maar, zijn deze jongeren werkelijk anders dan voorheen, of wordt hun gedrag simpelweg slechter beoordeeld?

Om deze vragen te beantwoorden, moeten we kijken naar verschillende aspecten van de huidige generatie jongeren. Volgens sociologe dr. Anita zijn veranderingen in jongerengedrag te verwachten en nooit geheel nieuw. “De omstandigheden waarin jongeren opgroeien, veranderen voortdurend. Technologie, nieuwe opvoedingsmethoden en sociale normen spelen allemaal een rol”, zegt ze.

Neem bijvoorbeeld de opkomst van digitale communicatie. In het verleden was face-to-face interactie de norm, terwijl jongeren nu voornamelijk via sociale media communiceren. Dit heeft geleid tot een andere manier van sociale interactie, die oudere generaties als vervreemdend kunnen ervaren. John, een 65-jarige gepensioneerde leraar, merkt op: “Vroeger speelden kinderen buiten en hadden ze echte gesprekken. Nu zitten ze met hun neus in hun telefoon.”

Toch kan dit veranderen van de tijd ook positieve aspecten hebben. Jongeren zijn nu meer op de hoogte van globale kwesties, zijn meer sociaal betrokken en pleiten voor verandering op manier die vroegere generaties niet konden. Denk aan Greta Thunberg en haar invloed op het milieuactivisme.

De negatieve perceptie van het gedrag van jongeren kan vaak voortkomen uit een botsing tussen generaties. Gedragsproblemen zijn er altijd geweest, maar de manier waarop ze zich manifesteren evolueert. Wat vroeger als rebels werd gezien, wordt nu misschien geïnterpreteerd als assertiviteit of standpunt innemen.

Dus, zijn jongeren werkelijk anders? Ja, maar dat hoeft niet per se slecht te zijn. Wat nodig is, is begrip en communicatie tussen generaties, zodat we kunnen zien dat elke fase van modernisering zijn eigen unieke voordelen en uitdagingen met zich meebrengt.

error: Kopiëren mag niet!