Tijdens het Onderwijscongres over het binnenland, gehouden afgelopen vrijdag, belichtte professor Franklin Jabini in zijn keynote-toespraak de aanhoudende uitdagingen van het onderwijs in het binnenland van Suriname. Hij stelde dat deze problemen niet nieuw zijn en benadrukte de noodzaak van structurele verbeteringen.
Grote behoefte leerkrachten binnenland
Uit statistieken blijkt dat het district Sipaliwini (boven Suriname) een groot tekort aan leerkrachten heeft, terwijl ook het vertrek van bewoners uit Brokopondo en Sipaliwini een probleem vormt. Tussen 2018 en 2021 vertrokken veel mensen uit deze districten vanwege redenen als ziekte, onderwijs en werk.
Uitdagingen: ouderbetrokkenheid en onderlinge samenwerking leerkrachten
Jabini verwees naar een studie uit 2010, waarin bleek dat ouders vaak onvoldoende betrokken zijn bij de school van hun kinderen, deels door hun eigen beperkte onderwijsachtergrond. Hij benadrukte daarnaast dat er ook problemen zijn in de interne samenwerking onder leerkrachten, waarbij 39 procent aangaf nooit bezoek van de inspectie te ontvangen. Een gebrek aan middelen verhindert regelmatig dat onderwijsinspecties plaatsvinden.
Schoolconditie en veiligheid
De fysieke toestand van scholen is eveneens zorgwekkend. Volgens de gepresenteerde cijfers door Jabini bevonden slechts zeven scholen in Brokopondo zich in goede staat tijdens het eerder genoemd onderzoek, terwijl het merendeel van de scholen als “slecht tot zeer slecht” werd beoordeeld. Daarnaast voelde ruim 18 procent zich nooit veilig op school. Inbraken in leerkrachtenwoningen, incidenten van molestatie en andere veiligheidskwesties blijven een voortdurende zorg. Jabini beschreef hoe zelfs de politie vaak niet in staat is om te reageren op meldingen vanwege een gebrek aan middelen, zoals brandstof om de oversteek naar de school te maken met de boot.
Elektriciteit en internet
De toegankelijkheid van basisvoorzieningen blijft een uitdaging. Gebieden zoals Sipaliwini hebben slechts sporadisch toegang tot elektriciteit, vaak slechts vier uur per dag, en internetverbindingen zijn praktisch onbestaande. Jabini benadrukte dat, om modern onderwijs en afstandsonderwijs mogelijk te maken, verbeteringen in transport, netwerken en elektriciteit onontbeerlijk zijn.
Bijzondere uitdagingen
Jabini wees ook op de impact van klimaatverandering als een belangrijke factor die de omstandigheden verergert en uitte zijn bezorgdheid over bureaucratische obstakels die de noodzakelijke verbeteringen vertragen. Hij besloot zijn toespraak met de oproep dat het congres niet alleen een gelegenheid moest zijn om de problemen te bespreken, maar vooral ook om te werken aan duurzame oplossingen voor een toekomst waarin onderwijs in het binnenland van Suriname toegankelijker en veiliger is voor iedereen.
SD