Sinds de regering het Staatsbesluit Grondconversie in oktober vorig jaar heeft geslagen, zijn er in totaal 6.662 aanvragen voor grondconversie afgehandeld. Iets meer dan de helft daarvan is van natuurlijke personen en de rest zijn van rechtspersonen, zoals N.V’s en stichtingen. De Staat heeft uit deze grondconversies een bedrag ruim SRD 1 miljoen aan inkomsten verkregen.
Het Besluit Grondconversie biedt de mogelijkheid om percelen in grondhuur in eigendom om te zetten. Voor het eerste jaar na inwerkingtreding van dit Staatsbesluit is de conversiewaarde vastgesteld op SRD 25 per m2. Dit bedrag wordt jaarlijks nader vastgesteld. Naast het conversiebedrag zijn er aan grondconversies ook nog notariskosten verbonden. Die variëren afhankelijk van de perceelgrootte tussen de SRD 2.000 tot SRD 5.000. De maximale perceelgrootte bij conversie is gesteld op 2500 m2.
Volgens minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) heeft het district Wanica met 2.731 de meeste grondconversies, gevolgd door Paramaribo met 2.426. De ressorten Rainville en Blauwgrond hebben de meeste grondconversies in Paramaribo, respectievelijk 699 en 689. Opmerkelijk is het lage aantal van slechts 8 in het ressort Latour.
In het distrikt Wanica heeft Koewarasan met 864 de meeste grondconversies, gevolgd door Lelydorp met 630. In Commewijne telt ressort Nieuw Amsterdam 427 grondconversies. Meerzorg heeft er 123.
De afhandeling van grondconversieaangragen verloopt volgens GBB-miniter Vorswijk vrij vlot. Meestal krijgt men al na 2 weken na de indiening van de aanvragen te horen dat hun beschikkingen al af zijn.