In Saoedische hoofdstad Riyad is eerste steen gelegd voor grootste gebouw ter wereld, Mukaab

In de Saoedische hoofdstad Riyad is officieel de eerste steen gelegd voor wat naar verwachting het ‘grootste gebouw ter wereld’ zal worden. Het ambitieuze project met de naam Mukaab heeft een prijskaartje van 46,2 miljard euro en zou in 2030 klaar moeten zijn.

De Mukaab – dat kubus in het Arabisch betekent – zal de skyline van Riyad flink veranderen, want na de voltooiing moet het gebouw straks 396 meter hoog en 366 meter breed zijn. Dat staat gelijk aan het volume om twintig Empire State Buildings te huisvesten, berekenden diverse media.

Al met al is het idee dat de megalomane Mukaab een allesomvattend concept wordt met winkels, kantoren, restaurants, woningen en hotelkamers. Het gaat in totaal om een oppervlakte van pakweg twee miljoen vierkante meter.

De ontwerpers maken onder meer gebruik van kunstmatige intelligentie, hologrammen en gigantische schermen aan de buitenkant van de Mukaab. Het geheel moet een volledig futuristische levensstijl uitstralen.

Aan de moderne insteek liggen lokale inspiratiebronnen als woestijnen, oases en lemen gebouwen ten grondslag. De ontwikkelaars melden dat ongeveer 900 arbeiders dagelijks zullen bouwen aan het project dat over zes jaar klaar zou moeten zijn.

error: Kopiëren mag niet!