De totalel rentekosten van de Open Markt Operaties (OMO’s) van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) belopen deze week al een bedrag van ruim SRD 6.932 miljoen. Bij de termijndeposito (TD) veiling volgende week gaat dit bedrag dichterbij SRD 7 miljard komen.
De OMO’s bestaan uit de wekelijkse TD-veilingen, die onder de algemene banken worden gehouden, en de uitgiftes van de zogeheten Centrale Bank Certficaten (CBC). De rentekosten van de wekelijkse TD-veiling belopen een bedrag van SRD 5.461 miljoen. Dit is het bedrag welke de deelnemende algemene banken sinds de introductie van de TD-veilingen in juli 2021 tot nu toe hebben verdiend. De rentelasten van de CBC-uitgiftes bedragen van SRD 1.471 miljoen.
De CBC bestaat uit het retail segment en de wholesale segment. Het retail segment is bedoeld voor de gewone burger, en bij het wholesale segment mogen niet-financiele instellingen meedoen.
De rentekosten van de OMO’s komen ten laste van de winst en verliesrekening van de CBvS. Dus feitelijk betaalt de samenleving de rentekosten van de OMO’s.
TD-veiling en basisgeldhoeveelheid
Bij de TD-veiling deze week heeft de CBvS een geldhoeveelheid van SRD 1.3 miljard opgehaald en tijdelijk vastgebonden.
Er is voor de 1-weekse TD’s SRD 300 miljoen opgehaald tegen een jaarrente van 12,3 procent. Bij de 1-maandse TD’s is er eveneens SRD 300 miljoen opgehaald tegen een jaarente van 17,9 procent, en bij de 3-maandse TD’s een geldhoeveelheid van SRD 700 miljoen tegen een jaarrente van 25,6 procent.
De TD-veilingen en later de introductie van de CBC-uitgiftes zijn bedoeld om overtollige geldhoeveelheden in het bankensysteem tijdelijk af te romen. Daarmee wil de CBvS de inflatie beheersen.
De basishoeveelheid geld in omloop houdt de Centrale Bank voortdurend in de gaten, zodat die in een gezonde verhouding staat met de hoeveelheid vreemde valuta aanbod op de markt. Steeds wanneer de overheid per saldo meer SRD’s uitgeeft dan dat het aan inkomsten binnenhaalt, komen er overtollige liquiditeiten in omloop, met als gevolg verstoring van de gezonde verhouding tussen de hoeveelheden SRD’s en het vreemde valuta aanbod in de economie.
De huidige stijging van de wisselkoersen dient tegen deze basis economische principe te worden bezien en getoetst. Financien-minister Stanley Raghoebarsing heeft eerder verklaard dat er geen enkele reden is voor de koersstijging.