Wereldwijd observeren we grote migratiestromen, waarbij velen hun thuisland verlaten op zoek naar betere kansen. In onze regio, ook in Suriname, merken we een toestroom van mensen, voornamelijk uit Haïti en Cuba. Deze beweging wekt de indruk dat deze landen leegstromen. Echter, dit beeld is niet geheel accuraat; ondanks de uittocht blijven deze landen bevolkt.
De situatie roept vragen op over de oorzaken van migratie en de impact ervan op zowel herkomst- als bestemmingslanden. Beleidsmakers worden uitgedaagd om humane en duurzame oplossingen te vinden voor de complexe problemen die deze migratiegolven veroorzaken.
De overgrote meerderheid van de mensen in de wereld -meer dan 96%- woont in het land waar ze geboren zijn. Slechts een kleine minderheid is internationale migrant.
Internationale migranten zijn mensen die langer dan een jaar in een ander land dan waar ze geboren zijn wonen. In tegenstelling hiermee wonen autochtonen in het land waar ze geboren zijn.
Sinds 1990 is het absolute aantal internationale migranten sterk gestegen, maar hun aandeel in de wereldbevolking is relatief onveranderd gebleven vanwege de bevolkingsgroei. Deze gegevens zijn afkomstig van het Department of Economic and Social Affairs (UN DESA) van de Verenigde Naties.