Venezolaanse oppositieleidster Machado wil dat Colombiaanse president verkiezingsoverwinning van haar factie erkent

De Venezolaanse oppositieleidster María Corina Machado drong er dinsdag bij de Colombiaanse president op aan om daadkrachtig te zijn en de overwinning van haar factie bij de omstreden presidentsverkiezingen in juli in haar land te erkennen.

Machado’s boodschap aan president Gustavo Petro, een bondgenoot van de Venezolaanse president Nicolás Maduro, kwam in een virtuele toespraak die ze gaf tijdens een reguliere sessie van de Colombiaanse Senaat. De toespraak was onderdeel van een poging om de internationale druk op Maduro te vergroten om in januari af te treden.

“Aan de regering van Colombia, met name president Petro: het is tijd voor beslissingen”, zei ze vanaf een onbekende locatie. “Stilte is geen optie meer in het licht van wat er in Venezuela gebeurt. De transitie is onvermijdelijk en met de deelname van uw regering, zoals we hebben gezegd, zijn we bereid om door te gaan in een constructieve onderhandeling die is gebaseerd op respect voor de volkssoevereiniteit die door de Venezolanen op 28 juli werd uitgedrukt.”

Machado is ongeveer twee maanden niet in het openbaar gezien. Ze dook onder uit angst voor arrestatie. Kiesautoriteiten die loyaal zijn aan de regeringspartij verklaarden Maduro tot winnaar van de verkiezingen, enkele uren nadat de stembussen sloten. Maar ze publiceerden geen overzicht van de resultaten zoals ze dat bij eerdere presidentsverkiezingen hadden gedaan.

error: Kopiëren mag niet!