Peper wordt steeds duurder 

Peper, een geliefd ingrediënt in Surinaamse keukens, is niet meer zo betaalbaar als voorheen. Veel Surinamers eten dagelijks peper, of het nu tijdens het koken wordt gebruikt of vers gesneden, geblenderd of heel wordt geconsumeerd. Peper is onmisbaar bij maaltijden, zowel in huiselijke kring als in restaurants.

Ongeveer SRD 10 per peper 

Ana, een vrouw die regelmatig boodschappen doet, vertelde de redactie van Dagblad Suriname dat niet alleen peper, maar ook andere groenten “peperduur” aan het worden zijn. Volgens haar kocht ze eerder een pakje van vijf tot zes pepers voor een bedrag van tussen de SRD 50 en SRD 75. Een enkele peper komt dus ongeveer op een prijs van SRD 10. Echter, onlangs zag ze om en bij dezelfde hoeveelheid voor maar liefst SRD 100 per bakje aangeboden. Deze forse prijsstijgingen laten veel mensen zich afvragen waarom er zoveel variatie is in de prijs van één product.

Locatie speelt een rol 

De prijzen van groenten en producten zoals peper variëren sterk afhankelijk van waar ze worden verkocht. In supermarkten zijn de prijzen meestal hoger door bijkomende kosten zoals transport en personeel, terwijl op markten de prijzen lager zijn omdat er minder tussenpersonen betrokken zijn en er ruimte is voor onderhandeling. Daarnaast verkopen sommige mensen hun groenten en diverse producten ook voor hun huis en bepalen daarbij zelf hun prijs, afhankelijk van de oogst en vraag. 

Het ligt uiteindelijk aan de consument om te kiezen waar hij koopt, afhankelijk van gemak, prijs en persoonlijke voorkeur.

Extra uitgaven 

Het gevolg is dat veel consumenten, zoals Ana, zich genoodzaakt voelen hun uitgaven te heroverwegen, omdat basisproducten, waaronder peper, steeds minder betaalbaar worden. 

SD

error: Kopiëren mag niet!