leren op schuttingen van monumentale gebouwen

In het hart van Paramaribo, bij de monumentale Centrumkerk, een UNESCO Werelderfgoed, hangt een schokkend zicht: kleren van mogelijk dak- en thuislozen, ook wel zwervers genoemd,  die demonstratief zijn opgehangen aan de schutting van deze historische kerk. Dit beeld is niet alleen onaangenaam voor de omstanders die dagelijks vertoeven in de stad, maar ook voor toeristen die de schoonheid van de stad willen ervaren. 

Steeds meer daklozen bij Kerkplein 

De groeiende aanwezigheid van daklozen in deze omgeving is zichtbaar; het aantal daklozen dat zich dagelijks op het Kerkplein vestigt, neemt wel maandelijks toe. Het Kerkplein is een vaste plek voor deze kwetsbare groep, waar ze vaak rond de banken zitten of liggen onder de bomen. 

Opgehangen kleding 

Het ophangen van kleding aan de schutting van een beschermd monument zoals de Centrumkerk roept enkele vragen op. Het laat zien hoe de situatie van daklozen in de stad verergerd is en hoe zij hun aanwezigheid misschien wel willen markeren in een omgeving die zo druk gezocht wordt. 

Sociale uitdagingen 

Deze ongewenste ‘waslijnen’ zijn niet alleen een visueel probleem, maar ook een indicatie van de sociale uitdagingen die deze daklozen ondervinden. Het toont de urgentie aan van het vinden van oplossingen voor dakloosheid, en de noodzaak voor zowel de overheid als de samenleving om deze mensen te ondersteunen en hen weer een plek in de gemeenschap te geven. 

Concrete maatregelen nodig 

Het is van essentieel belang dat er concrete maatregelen worden genomen om deze mensen te resocialiseren. Deze plannen moeten niet alleen op papier blijven, maar ook daadwerkelijk worden uitgevoerd om zowel de digniteit van de daklozen als de monumenten te waarborgen.

SD

error: Kopiëren mag niet!