Meer aandacht voor kinderen, een oproep voor ouders

De afdeling Jeugdzaken van het Korps Politie Suriname (KPS) roept via hun social media kanaal ouders en verzorgers op om meer aandacht te besteden aan hun kinderen. “Heel veel jongeren vertellen ons dat hun ouders/verzorgers geen tijd meer voor ze hebben”, meldt het KPS. Waar vroeger een gesprekje na school de norm was, lijkt dit nu steeds minder vaak voor te komen bij ouders. 

Drukke levensstijl 

Een mogelijke verklaring hiervoor is de drukke levensstijl die veel ouders tegenwoordig leiden. Werk, sociale verplichtingen en de invloed van technologie zorgen ervoor dat er minder tijd en aandacht overblijft voor de kinderen. De druk van het dagelijkse leven maakt het lastig voor ouders om momenten vrij te maken voor een goed gesprek. Helaas kan dit gebrek aan communicatie nare gevolgen hebben voor de ontwikkeling van jongeren.

Gebrek aan communicatie en probleemgedrag 

Er is een duidelijke relatie tussen ouders die niet met hun kinderen praten en problematisch gedrag bij die kinderen. Onderzoek toont aan dat wanneer ouders niet regelmatig met hun kinderen communiceren, dit kan leiden tot gedragsproblemen, slechtere emotionele regulatie en een grotere kans op betrokkenheid bij risicovol gedrag. Een voorbeeld hiervan is jongeren die, zonder de nodige sturing, in aanraking komen met criminele activiteiten of schadelijk gedrag. Los van criminaliteit, kan het onjuist omgaan met internet en sociale media ook grote risico’s met zich meebrengen. Jongeren die geen begeleiding krijgen bij hun online activiteiten, kunnen bijvoorbeeld te maken krijgen met cyberpesten, online uitbuiting of gevaarlijke gedachten ontwikkelen zoals suïcide . 

Weinig ouderbetrokkenheid 

Het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) rapporteert dat in veel landen, vooral in ontwikkelingslanden, de betrokkenheid van ouders bij het leven van hun kinderen vaak beperkt is. 

Wederzijdse communicatie 

Het is van cruciaal belang dat ouders en kinderen niet alleen praten, maar dat er sprake is van wederzijdse communicatie. Aan de ene kant is het voor het kind belangrijk om zich vrij te voelen om zijn of haar gevoelens te uiten en de ouders te vertellen wat hen bezighoudt. 

Aan de andere kant moeten ouders niet alleen luisteren naar wat het kind doet, maar ook waarom het kind bepaalde keuzes maakt. Het voorbeeld van een kind dat eerst gamet om te ontspannen voordat het huiswerk maakt, laat zien hoe belangrijk het is dat ouders niet meteen oordelen, maar proberen te begrijpen waarom hun kind bepaalde dingen doet, zodat ze beter kunnen helpen en samen goede keuzes kunnen maken.

Volgens verschillende psychologische studies over opvoeding en communicatie is het actief luisteren naar kinderen een belangrijk onderdeel van het bevorderen van een gezonde emotionele ontwikkeling. Actieve communicatie helpt kinderen zich begrepen te voelen, wat kan leiden tot minder conflict en een positieve relatie met hun ouders​

SD

error: Kopiëren mag niet!