Het verleden is de beste raadgever van de toekomst

Het heeft er veel van dat de komende verkiezing in overwegende mate een aangelegenheid gaat zijn van de oude politiek. En ik zeg dit met nog zeven maanden te gaan voor de verkiezing omdat de vele alternatieve partijen niet in staat zijn een vuist te maken en een proclamatie aan te kondigen. Klaarblijkelijk zijn het echt kinderen van de oude politiek dus ze praten en praten en praten en praten………… 

Oude politiek synoniem met incompetentie en corruptie

Niet zomaar zeg ik dat het verleden de beste raadgever is voor de toekomst. Immers de grote oude partijen blinken uit in incompetentie, corruptie en wanprestatie. Ze weten gewoon niet wat presteren is. En denkt u werkelijk dat ze straks als zij genoeg zetels hebben ene zier gaan veranderen. Vergeet het maar, met de oliedollars wordt het een groot feest voor de happy few, voor familie en vrienden. Van opbouwen van het land, van het oplossen van de sociaaleconomische problemen, gaat niets terecht .

Als ik het voor het zeggen had dan zou ik zorgen dat er economische ontwikkeling is. Er is sprake van economisch ontwikkeling als investeringen leiden tot een aanvaardbaar inkomensniveau; volledige en volwaardige werkgelegenheid; een rechtvaardige inkomensverdeling; een stabiel prijspeil (geen inflatie of deflatie); een stabiele wisselkoers; een evenwichtige betalingsbalans; een adequaat niveau van voedselzekerheid en van duurzame energievoorziening; een goede ecologische kwaliteit.

En ik weet hoe dat te doen, meer dan voldoende kennis en ervaring.

Maar wij bemerken van de zijde van de politici geen enkele vingerwijzing van hoe zij denken de inkomsten van de olie voor de kust te besteden. De Nationale Partij Suriname, de NPS, heeft al laten weten dat zij de pot gaan opmaken aan sociaal, sociaal, sociaal, familie en vrienden. Dat is bekend van hun sinds 1975. Ondanks de beschikbaarheid van miljarden Amerikaanse dollars is er geen nieuwe sector ontwikkeld en nog minder zijn de bestaande sectoren verder uitgebouwd, integendeel ze zijn vernietigd. Het zijn mensen die nooit echt gewerkt hebben en die in Paramaribo zitten in een aircokamer en van daaruit het land willen besturen. Hetzelfde geldt voor de NDP. Geen boe noch bah over wat ze gaan doen met de miljarden. Het worden weer rijen met mensen voor pakketten in de hete zon. En miljarden die verdampen. Sinds 1975 heeft Suriname meer dan 63 miljard Amerikaanse dollars verdiend waarvan nagenoeg niets is terechtgekomen in opbouw van de verdiencapaciteit van het land. Daarom pienaren wij nu.

Checklist voor het beoordelen van partijen

Beschikt de partij of partijcombinatie over een ontwikkelingsplan compleet met direct uitvoerbare projecten met als doel om de welvaart tussen Suriname en het voormalig moederland (dan wel de EU) te verkleinen zoals bedoeld was in het ontwikkelingsverdrag van 1975. Van deze doelstelling is niets terechtgekomen, logisch het is niet besteed aan inboorling stamhoofden.

De mijnbouw en de oliewinning zijn enclave-industrieën met weinig spin-off in de economie, weinig werkgelegenheid op het niveau van de werkzoekenden.

Beschikt de partij of partijcombinaties over een plan voor de schepping van werkgelegenheid op het kundigheidsniveau van de werkzoekenden. Evenzo is er een sociaal plan om de effecten van de oliewinning die zullen leiden tot inflatie, om die te mitigeren. Kans is groot dat we zullen aankijken tegen een situatie waarbij een minderheid uitbundig feest viert terwijl de meerderheid aan het pienaren is.

Richard B Kalloe

error: Kopiëren mag niet!