Ex-Olieminister Venezuela gearresteerd wegens vermeende banden met VS

De voormalige Venezolaanse Olie-minister Pedro Tellechea met vermeende banden met een door de Amerikaanse inlichtingendienst gerund bedrijf is gearresteerd, enkele dagen nadat hij was afgetreden.

Tellechea, voormalig minister van olie van Venezuela en voormalig staatsoliedirecteur, werd zondag in hechtenis genomen, meldde het persbureau AFP. Details van zijn arrestatie werden maandag bekendgemaakt.

Tellechea en zijn medeplichtigen worden ervan beschuldigd de illegale “levering van een geautomatiseerd controlesysteem” aan een bedrijf dat wordt gecontroleerd door de Amerikaanse inlichtingendiensten te faciliteren via Petroleos de Venezuela SA (PdVSA), het door de staat gecontroleerde oliebedrijf dat hij leidde, zei procureur-generaal Tarek William Saab in een verklaring.

Saab verklaarde dat Tellechea de “nationale soevereiniteit” had geschonden door “het brein van PdVSA” over te dragen aan het niet bij naam genoemde bedrijf. Tellechea’s “naaste medewerkers” werden ook door de autoriteiten opgepakt. Ze werden niet bij naam genoemd door de aanklagers.

De arrestatie van Tellechea, een voormalige legerkolonel die een paar maanden minister van Olie was, volgt kort na zijn plotselinge ontslag vorige week. Vrijdag gaf hij zijn functie op in een bericht op sociale media, waarbij hij aangaf “gezondheidsproblemen die mijn onmiddellijke aandacht vereisen”.

error: Kopiëren mag niet!