Dead man walking

Dat is iedereen die leiding zal geven aan het Palestijns verzet, zelfs iedereen die de wens heeft om aan zoeits leiding te geven. Iedereen die actief meedoet aan het Palestijns verzet kiest er bewijst voor om door Israel te worden vermoord mede dankzij de intelligence vanuit de USA. Het gaat nu om mensen die betrokken zijn bij gewapend verzet, maar straks is het de beurt van de mensen die hun vrijheid van meningsuiting en vrijheid van de pars gebruiken. Dan zal het gaan om schrijvers en denkers. De westerse en niet-westerse nieuwsmedia stonden de afgelopen dagen bol van de uitvoering van de moord op de nieuwe leider van de Palestijnse verzetsgroep Hamas.

Op de beelden, kennelijk vastgelegd vanuit een drone, is duidelijk te zien hoe Yahya Sinwar gewond op een stoel ligt. Hij werd naar verluidt door toeval ontdekt door militairen in training en door hen vermoord. Zijn ‘gebroken’ lichaam wordt veelvuldig door de westerse media gedeeld met kijkers over de hele wereld om de moraal van het Palestijns verzet te breken…of om te tonen wat de machteverhoudingen zijn: Israel, de USA en EU aan een kant en de Palestijnen en Iran aan de andere kant. 

De beelden dienen om de onzin van het verzet van de Palestijnen weer te geven. Presidentskandidaat Kamala Harris heeft op het graf van Sinwar een vreugdedans uitgevoerd. Ze was superblij met deze moord die ze publiekelijk heft gevierd met een statement. De VN is in deze scheidsrechter en toeschouwer van een ongelijke strijd. 

Het is een wedstrijd zonder regels, iedereen maakt zijn eigen regels, maar die van Israël en de USA zijn de heersende. De enkele dagen terug vermoorde Sinwar was de opvolger van Ismail Haniyeh die in juli 2024 door Israël werd vermoord volgens een gerichte aanval op een gebouw waarin hij zat, uitgerekend in Iran, Teheran. Inmiddels zijn lokale mensen ook uit de militaire dienst en het guesthouse waar hij verbleef, op verdenking van het collaboreren met de Iraelische geheime dienst. Het vermoeden is dat er een enorm netwerk van spionnen werkzaam is onder de Palestijnen zelf, die informatie doorspelen aan de geheime dienst van Israël. 

Israël zal naar alle waarschijnlijkheid alle leiders van Hamas vermoorden, waar die zich ook in de wereld schuil gaan houden. 

Vandaag duiken we even in het leven van de net vermoorde leider van Hamas die slechts 3 maanden op de stoel had gezeten.  

Het feit dat Sinwar tijdens gevechten om het leven kwam, heeft een laatste hoofdstuk toegevoegd aan zijn verhaal als strijder en leider die sinds de oprichting betrokken is geweest bij Hamas. Hij leidde Hamas in Gaza sinds de dood van de politieke leiders van de groep, Ismail Haniyeh, in Teheran en senior commandant Mohammed Deif in Gaza in juli van dit jaar. Hij bracht 22 jaar door in de Israëlische gevangenis voordat hij in 2011 werd vrijgelaten tijdens een gevangenenruil. Hij zou de reactie van Hamas op de Israëlische oorlog tegen Gaza hebben geleid, evenals de onderhandelingen over een staakt-het-vuren. 

Het afgelopen jaar heeft het Israëlische leger de overblijfselen van de Gazastrook uitgekamd nadat het een groot deel van de infrastructuur van de enclave met de grond gelijk had gemaakt en meer dan 42.000 mensen had gedood. Israël heeft geprobeerd Sinwar te vermoorden, omdat hij naar verluidt de door Hamas geleide aanval op Israël op 7 oktober 2023 had gepland, waarbij 1.139 mensen omkwamen en ongeveer 250 gevangen werden genomen. Hoe de dood van Sinwar het verloop van Israëls bloedige oorlog in Gaza kan beïnvloeden, valt nog te bezien. 

De dood van Sinwar heeft verdere agressieve retoriek uitgelokt van zowel het militaire leiderschap van Israël als zijn premier Benyamin Netanyahu, die de televisiekijkers vertelde – met een duidelijke knipoog naar de Britse leider van de Tweede Wereldoorlog, Winston Churchill – dat de moord op Sinwar misschien niet het einde betekent van Israëls oorlog tegen Israël. Gaza zou “het begin van het einde” kunnen betekenen.

Sinwar werd in 1962 geboren in het vluchtelingenkamp Khan Yunis in het door Egypte geregeerde Gaza in een gezin dat tijdens de Palestijnse Oorlog van 1948 was verdreven of gevlucht uit Majdal ‘Asqalan (het huidige Ashkelon). Hij voltooide zijn studie aan de Islamitische Universiteit van Gaza, waar hij een bachelordiploma in Arabische studies behaalde. In 1989 werd Sinwar in Israël veroordeeld tot vier levenslange gevangenisstraffen wegens het orkestreren van de ontvoering en moord op twee Israëlische soldaten en vier Palestijnen die hij als verdachten beschouwde. Hij bracht 22 jaar in de gevangenis door tot hij samen met 1.026 anderen werd vrijgelaten tijdens een gevangenenruil in 2011 voor de Israëlische soldaat Gilad Shalit. 

Tijdens zijn tijd in de gevangenis bleef Sinwar de executies coördineren van Palestijnen die verdacht werden van samenwerking met Israël en plande hij de ontvoering van Israëlische soldaten. Sinwar was een van de medeoprichters van het veiligheidsapparaat van Hamas. In 2017 werd Sinwar verkozen tot leider van Hamas in Gaza en beweerde het jaar daarop ‘vreedzaam, volksverzet’ na te streven, ter ondersteuning van de grensprotesten in Gaza van 2018-2019. Maar hij zou naar verluidt ook ervan uit zijn gegaan dat het uitroeien van Israël met een militaire confrontatie als de enige weg naar de “bevrijding van Palestina”, waarbij hij zei dat dit “met geweld zou worden bereikt, en niet met onderhandelingen”. 

Hij ontwikkelde ook sterke banden met Iran. Sinwar werd in 2021 herkozen als leider van Hamas en overleefde datzelfde jaar een moordaanslag door Israël. Hij wordt algemeen beschouwd als het brein achter de door Hamas geleide aanval op Israël van 7 oktober 2023, die werd gevolgd door de oorlog tussen Israël en Hamas die oversloeg naar andere delen van het Midden-Oosten.

Hamas en de Izz ad-Din al-Qassam Brigades zijn door de Verenigde Staten, de Europese Unie en andere landen aangewezen als terroristische organisaties, en in september 2015 werd Sinwar door de regering van de Verenigde Staten specifiek als terrorist bestempeld. In mei 2024 kondigde Karim Khan, de aanklager van het Internationaal Strafhof, zijn voornemen aan om een ​​arrestatiebevel aan te vragen tegen Sinwar wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, als onderdeel van het ICC-onderzoek in Palestina. Sinwar werd op 16 oktober 2024 gedood tijdens een vuurgevecht met het Israëlische leger.

error: Kopiëren mag niet!